Doctor Syntax – Appelsinjuice med mye godt fruktkjøtt

Doctor Syntax – Appelsinjuice med mye godt fruktkjøtt

Albumet er ingen påkostet produksjon, selv om det forseggjorte omslaget ved første øyekast antyder det motsatte. Likevel fungerer Edwyn Collins tilfredsstillende nok på Doctor Syntax. Først og fremst takket være et godt låtmateriale som tidvis bringer tankene tilbake til skottens gamle band. Orange Juice opererte som kjent på begynnelsen av åttitallet, og dette albumet har mange likhetstrekk med tidligere bragder, som eksempelvis den glitrende hitsingelen Rip It Up fra 1983.

Men på samme tid synes produksjonen noe datert i formen. Ikke det at låtene her ikke kler formatet, men albumet kunne kanskje ha vunnet litt på å bli tilført en litt mer moderne drakt. Collins’ stemme minner i tillegg en del om David Bowies, en artist som på sin side ikke akkurat hadde sin beste periode i det forhatte tiåret, selv om han aldri solgte flere plater enn akkurat da.

Når det er sagt, bør det tilføyes at det er mye å glede seg over på Doctor Syntax. Låtmaterialet er som tidligere antydet av god gammel Collins-karakter. Blant høydepunktene her finner vi det lette og sommerlige åpningssporet Never Felt Like This, den friske No Idea som fortoner seg som en fjern musikalsk slektning av Bowies Golden Years. Videre fortjener The Beatles (et spor på platen altså, ikke bandet) nesten et eget kapittel. Men vi korter det hele ned med en anbefaling til en lytt når denne en gang i nær fremtid blir utvalgt som singel (det er et krav!).

Totalt sett har dette blitt en ålreit plate som understreker at Edwyn Collins etter mer enn tyve år i bransjen fremdeles er i stand til å levere varene. Doctor Syntax er appelsinjuice for sommeren 2002. Som dessuten inneholder mengder med velsmakende fruktkjøtt…!

Paul A. Nordal

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.