By The Way – Gjennomført tilgjengelig

By The Way – Gjennomført tilgjengelig

Forgjengeren Californication fra 1999 har vært Red Hot Chili Peppers’ største kommersielle suksess så langt i gruppas karriere. Men selv med mer enn 100.000 solgte enheter av den utgivelsen bare her i landet, kan mye tyde på at de med By The Way lett vil kunne tangere eller overgå den rekorden. Årsaken er at Red Hot Chili Peppers er mer tilgjengelig enn noen gang, og de har levert et tilgjengelig album som på samme tid nesten er usannsynlig sterkt fordi det består av et bunnsolid låtmateriale. Hvor hitlåtene står regelrett i kø.

Veteranprodusent Rick Rubin har denne gang klart å lokke frem den melodiøse siden av Red Hot Chili Peppers. Noe som betyr mindre aggressiv metallfunk, men heller mer tilgjengelige låter. Anthony Kields, Flea og de andre stormer med andre ord frem som giganter innenfor sitt format, og skyver arrogant til side tidligere store stadionband som Rolling Stones, Guns’n’Roses og U2. For By The Way er albumet som virkelig plasserer Los Angeles-bandet på toppen av dagens rockhierarki. Ihvertfall hva nedslagsfelt angår.

Albumet er videre variert nok i formen til å i all ettertid kunne stå som en påle i bandets diskografi. En god, men ikke overdreven, produksjon bidrar til å gi Red Hot Chili Peppers et nytt løft hva lytteromfang angår. Musikken som serveres her er nemlig svært vanskelig å ikke like, uansett hvor lite tøffe gutta framstår som nå i forhold til hva tilfellet var for ti-tolv år siden.

Singelsporet og tittellåten By The Way er ett eksempel på at bandet fremdeles er i storform, selv om ingen skal beskylde gutta for å fornye seg så altfor mye rent stilmessig. For også resten av låtmaterialet vitner om at amerikanerne er inne i en god sirkel. Blant de låtene som fremhever seg aller best her, av et utvalg som teller mange suverene høydepunkter, finner vi Don’t Forget Me, Can’t Stop, Throw Away Your Television og latinoflørten Cabron. Alle potensielle singelhits, enten vi snakker om ballader, funk eller mer rocka saker.

Joda, Red Hot Chili Peppers er minst like suverene i dag som de stort sett har vært siden klassikeren BloodSugarSexMagik dukket opp i 1991.

Paul A. Nordal

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.