Tenacious D – Langt mer enn musikalsk komikk

Tenacious D – Langt mer enn musikalsk komikk

Som musikkelsker har du selvsagt sett High Fidelity og ledd deg skakk av Jack Blacks frekke karakter Barry som systematisk mobber kunder med dårlig musikksmak. Det er litt av den fyren i oss alle.

For de som merket seg mannens hysteriske, men gode versjon av Marvin Gayes Let’s Get It On på slutten av filmen vil sannsynligvis også ha fått med seg at Black er stjerne i sitt eget band; duoen Tenacious D.

Sammen med Kyle Gass har han vært en trofast gjenganger på diverse humorprogram i USA med sin akustiske og mildt gærne musikk. Men til tross for den til tider aldeles syke humoren som preger bandet, er faktisk styrken til Tenacious D det rent musikalske. Og debutalbumet Tenacious D beviser nettopp dét.

For selv om sketsjene innimellom låtene på albumet får en til å humre de første gangene, så er humoren til Gass og Black først og fremst veldig visuell og passer dermed best på fjernsyn- og film. Da er det fint å registrere at sangene holder en overraskende høy standard, melodiøse som de er og med usedvanlig friske og kreative sanger bygd på oppfinnsomme og godt utførte vokalharmonier.

Hør bare på knallåter som Wonderboy, Fuck Her Gently, Dio og den fantastiske Tribute som handler om verdens beste låt. I sistnevntes video dukker også en ikke ukjent Dave Grohl opp som en rødglødende demon, noe som ikke er så rart. For hvem andre enn vår gode venn Grohl spiller trommer på albumet? Noe som overraskende nok er fullstendig oversett av ivrige anmeldere i sin fascinasjon over mannens bidrag i Queens Of The Stone Age og sitt eget band Foo Fighters.

Men dette er duoen Black og Gass’ verk. Jacks glitrende vokal og frekke humor passer som hånd i hanske til bandets sterke fascinasjon av gamle rockere som Dio og Ozzy. Med både ironi og respekt for den gamle rockens særpreg og holdning, kombinerer de sine energiske melodier med god gammeldags musicianship og låtskrivertalent. Den akustiske viserocken får også solid støtte og fylde av et «ordentlig band» med Grohl i spissen.

Det er lett å undervurdere Tenacious D. Men under de snåle tekstene og sketsjene om for eksempel «cock pushups»(!) står duoen fram som noe mer enn bare en musikalske komikere. Men du bør virkelig få med deg videoene til disse gutta, da kommer de virkelig til sin rett.

Frode Fossvold-Jørum

Skrev min første anmeldelse for Panorama i 1999 og har siden holdt det gående. Svak for den gode melodi og fengende gitarriff. I spekteret mellom metal og gitarpop er der jeg trives best, men hører gjerne på både jazz og hiphop. Singer-songwriters kjeder meg stort sett. Bachelor i kulturarbeid og stort sett jobbet innenfor kultur. Jobber til daglig som kommunikasjonsrådgiver ved NTNU. Har også podkasten "Musikkelskerne" som startet sommeren 2021. Fotograferer også en del og har et bra arkiv med konsertfoto. Hevder ikke å vite bedre enn deg. Følg meg på Spotify: http://open.spotify.com/user/rawky Last.fm: http://www.last.fm/user/rawky/

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.