Lost Tapes Vol. 1 – Tapte juveler

Lost Tapes Vol. 1 – Tapte juveler

Nas ble etter Illmatic sett på som det nye store håpet som skulle forandre hip hop-en. Hans andre album, It Was Written, skuffet riktignok delvis, men blir likevel sett på som et sterkt album. På hans tredje utgivelse skiftet han karakter – fra Nasty Nas til Nas Escobar – som så en kommersiell forandring som få av den opprinnelige fansen egentlig var spesielt begeistret for. Hans fjerde album Nastradamus viste dermed Nas på sitt aller svakeste.

Men etter alt bråket med Jay-Z, leverte han et heller overraskende bra produkt i form av Stillmatic. I kjølvannet av sitt sjette offisielle album gir han altså nå ut en samling proppet av ikke-utgitte låter, bootlegs og glemte B-sider.

Problemet ved Nastradamus og I Am var at spesielt produksjonen var veldig varierende i begge tilfeller. På The Lost Tapes har han derimot valgt å samarbeide med flere nye produsenter.

På åpningssporet Doo Rags får han god hjelp av en ny produsent ved navn Precision som har produsert en flott rolig pianobasert låt som fungerer svært tilfredsstillende til temaet Nas tar opp. På neste låt ut får han hjelp av godgutten Alchemist, som også har produsert en instrumental som bygger på et pianosample som blir backet opp av både strykere og blåsere.

L.E.S. fra Trackmasterz dukker – som vanlig – selvfølgelig også opp, og har for en gangs skyld laget noen skikkelige beats for hovedpersonen. Han har i alt gjort tre låter, derav U Gotta Love It, Nothing Lasts Forever og Blaze A 50. På disse bidragene får Nas virkelig vist sitt naturtalent for å fortelle historier.

The Alchemist dukker nok en gang opp som bakmann på No Idea’s Original. Her har han har tatt i bruk deler av den velbrukte Barry White-låta I’m Gonna Love You Just A Little Bit More, men klarer likevel å gi den et personlig og bra preg.

Platas høydepunkt kommer derimot i form av Purple. Her har den betraktelig mindre kjente Hill produsert et fantastisk beat, som kler Nas’ musikalske uttrykk perfekt. Her får han virkelig vist sitt talent som rapper og gatepoet. Dette må faktisk være en av de bedre låtene han har gjort på flere år. Albumet avrundes med tre ytterligere flotte låter: Black Zombies, Poppa Was A Playa og Fetus.

The Lost Tapes består av tolv knallsterke låter som nok en gang viser at Nas er blant de beste på feltet. Jay-Z kommer nok til å få problemer med å hamle opp med Nas etter denne samlingen.

Til slutt kan vi legge til at Nas allerede i november er klar med et nytt og ‘ordentlig’ album. På Gods Son, som er tittelen, har han blant annet har fått hjelp av Large Professor, DJ Premier, Alchemist og Buckwild

Ivar Heggheim

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.