Det Är Så Jag Säger Det – Kanonoppfølger fra Håkan

Det Är Så Jag Säger Det – Kanonoppfølger fra Håkan

I kjølvannet av førstesingelen Kom Igen Lena! som dukket opp for noen uker tilbake har Håkan Hellström blitt møtt med nye store ord fra anmeldere og publikum. Men han har også måtte tåle massiv kritikk for å ha stjålet tekstlinjer såvel som musikk fra blant andre Paul Weller og Andrew Lloyd Webber. Som et resultat av dette ble som kjent singelen trukket tilbake, for å så relanseres med ny B-side. Men tyverianklagene stanser ikke der. Etter utgivelsen av Det Är Så Jag Säger Det er det fare for at flere vil gå til sak mot den populære gøteborgeren, for deler av plata har vi utvilsomt hørt før. I helt andre sammenhenger, og helt uten at vi finner utenforstående komponister kreditert i plateomslaget!

Men Håkan Hellström fremstår på alle måter nærmest som en medgjørlig kompis, og fortjener derfor så mye bedre enn sur kritikk og søksmål mot seg. Han er i tillegg en musiker som gir alt, både på scenen og når han er i studio. Og det merkes godt her. Håkan treffer virkelig mål med sitt nye album. For Det Är Så Jag Säger Det er i sin helhet en mer variert og robust plate enn debuten i sin tid var. Hvilket ikke sier så rent lite med tanke på de mange som forlengst har karakterisert Känn Ingen Sorg For Mig Göteborg som en moderne klassiker. Undertegnede hører ikke til blant dem som går i bresjen for dét hylekoret, selv om jeg skal gå med på at debuten var en attraktiv utgivelse innenfor sitt segment. Hjemme i Sverige er Håkan nærmest som et nasjonalsymbol å regne. Hvilket ikke verst i et land hvor janteloven virker å ha en enda sterkere posisjon enn hva som er tilfellet her i landet.

Det Är Så Jag Säger Det har Hellström finpusset formelen fra sist, og har levert en bunnsolid oppfølger som utvilsomt vil styrke mannens posisjon som folkets favoritt. Med låttitler som Förhoppningar Och Regnbågar (en blåkopi av Jane’s Addictions Jane Says?), Den Fulaste Flickan I Världen, Här Kommer Lyckan För Hundar Som Oss, Rockenroll, Blåa Ögon – Igen (hvem han har stjålet riffet fra her kommer jeg ikke på i farten, men noe svært kjent er det utvilsomt ved introen) og Mississippi Kan Vänta på repertoaret skal det mye til for at Håkan ikke vil lykkes atter en gang.

Håkan Hellström har også fått fullbyrdet en drøm han har båret på i mange år. Deler av albumet er nemlig spilt inn med ekte sambamusikere i Rio de Janeiro, hvor Hellström skal også ha funnet mye inspirasjon til plata. Og inspirert låter også resultatet, både der hvor han benytter sambarytmer, og ellers. Hellström er altså i storform – fra platas begynnelse til dens slutt.

Foruten Kom Igen Lena! vil også en rekke andre spor fra Det Är Så Jag Säger Det lett kunne finne veien til radiostasjonene. Deriblant uimotståelige Förhoppningar Och Regnbågar og den rolige Rockenroll, Blåa Ögon – Igen, som umiddelbart takket være et kledelig trekspillarrangement gir en følelse av å sitte på en fortauskafe en formiddag i Paris.

På det tekstmessige plan er Hellström fremdeles opptatt av uoppnåelig kjærlighet, og det å ikke våge å satse på den. Som han sier i tittelsporet Det Är Så Jag Säger Det: «För du är det finaste jag vet / När allt annat här / Är falskt och fel / Och jag går bara ner mig / För det är så jag säger det / Du är det finaste jag vet». Eller for å ta en strofe fra Den Fulaste Flickan I Världen: «Hon har sneda framtänder / Och hun går som en studsande boll / Hennes ögon svänger / Åt olika håll så folk vänder sig om / För hennes panna är så blek / Och näsan är sned / Och jag rår inte för det / Men jag är kär i den fulaste flickan i världen».

Så lenge vi lar plagiatbeskyldninger og slikt ligge, er det ikke å komme utenom at Det Är Så Jag Säger Det totalt sett er et nytt kanonalbum fra Håkan Hellström. I mine ører snakker vi heller ikke denne gang om en selvskreven klassiker, men jeg har full forståelse for alle dem som garantert vil komme til å hevde nettopp dét…

Paul A. Nordal

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.