100th Window – Massiv nedtur

100th Window – Massiv nedtur

Massive Attack anno 2003 er både dystrere og seigere enn før. 100th Window kan på et vis kanskje aller best fungere som et soundtrack til den spente verdenssituasjonen vi i disse dager står overfor, hvilket også er et tema som 3D synes svært opptatt av. Men jeg er likevel redd for at det ikke er nok til å redde dette albumet fra en fremtid langt bak i CD-hyllen.

På 100th Window finnes ingen ny Unfinished Sympathy, Karmacoma, Teardrop eller Angel. Det hjelper ikke en gang at Massive Attack-veteran Horace Andy eller Sinéad O’Connor begge er sterkt delaktig på det vokale plan. Her svikter det nemlig sårt på alt fra gode ideer og låter til interessante arrangementer. Dette til tross for at lyden, som vanlig, er førsteklasses.

Trip hop-bølgen avgikk sannsynligvis med døden en gang mot slutten av det forrige århundre, noe Massive Attack ikke ser ut til å ha fanget opp. Istedet for å bidra til å utvikle uttrykket som de (han?) i sin tid var med på å skape, har 3D & co. istedet gravd seg ned i en seig masse hvor det meste høres likt og svært så uinteressant ut. Synd, men sant.

100th Window har nok for mange, undertegnede inkludert, i utgangspunktet vært en svært etterlengtet utgivelse. Men signalene om hvor det bærer med Massive Attack har vært mange og tvetydige siden forgjengeren Mezzanine dukket opp i 1998. Alle rykter om utskiftninger i besetningen, kombinert med en kortsiktig men offisiell oppløsning med mer, har nok ikke vært helt ubegrunnet.

Denne platen ender dermed opp som noe som lett kan oppfattes som et siste sukk fra nittitallets nyskapende helter. Nå skal visstnok Grant ‘Daddy G’ Marshall være involvert i fortsettelsen, så fremtiden trenger ikke se så fryktelig mørk ut med tanke på at Massive Attack vil komme sterkt tilbake.

Men enn så lenge er 100th Window kun en bekreftelse på at Del Naja alene ikke har i stand til å ivareta bandets posisjon som det ledende innenfor denne stilarten. Vi snakker snarere om en av de mest uvesentlige platene som har kommet innenfor elektronikasjangeren på en stund.

Paul A. Nordal

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.