Blush Music – Deilig skremmende og dyster ørkendans

Blush Music – Deilig skremmende og dyster ørkendans

Mannen bak det belgiske danseteateret Ultima Vez, Wim Vandekeybus, har på tidligere prosjekter engasjert folk som Marc Ribot og David Byrne. Til årets ballet har David Eugene Edwards skrevet om en noe av materialet fra Woven Hand, men i all hovedsak komponert nytt, og satt det hele sammen i en spesialkonstruert miks under navnet Blush Music.

Dette handler altså i utgangspunktet om dans, men som et selvstendig lytteprodukt står Blush Music grunnstøtt på egne ben. Woven Hand beveger seg derfor, av naturlige årsaker, et stykke bort fra det grunnleggende Sixteen Horsepowerske uttrykket som preget fjorårets debut.

Men på samme tid er Edwards umiskjennelig signatur tydeligere enn noen gang. Og enda mørkere! For her er stemningene tidvis så krypende skumle at det er like før nakkehårende reiser seg. Men samtidig bidrar den psykotiske dysterheten til å gi albumet et særpreg. Og det faktisk i større grad enn hva Edwards & co. har vært i stand til å levere på forgjengerne, både i Woven Hand- og i Sixteen Horsepower-sammenheng. Hvilket ikke sier så rent lite om dette albumet.

Materialet på platen er som nevnt en miks av gammelt og nytt. Noen av låtene er omskrevet for å passe bedre inn i (ørken)dansen som de opprinnelig er ment for. Derfor byr Woven Hand blant annet på en ny, og enda mørkere tolkning av Bill Whiters’ klassiker Ain’t No Sunshine; Animalitos. Dersom du ikke syntes den ordinære Woven Hand-versjonen var dyster nok, kan jeg love at du vil få frysninger av dette nesten femten minutter lange eposet. Det samme kan sies om Aeolian Harp (Under The World). Skumlere enn dette kan det nesten ikke bli. For dette materialet tilfører utvilsomt visse organer en ubeskrivelig deilig pirring.

For øvrig er albumet i sin helhet mer variert, men samtidig stødigere i formen enn hva som var tilfellet for den selvtitulerte debuten. Blush Music kan gjerne betraktes som et konseptalbum. Plata scorer videre stort på at den arrangementmessig er er tydeligere gjennomført. Dette er med andre ord en ny innertier fra vår helt fra Denver.

Woven Hand er for tiden inne i sluttfasen av sin store europaturne, og avlegger Kvarteret i Bergen et besøk i kveld, mens turen går videre til Folken i Stavanger i morgen 1. mars, før det hele avrundes på John DEE i Oslo på søndag kveld.

Paul A. Nordal

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.