Fear Yourself – Hudløst fra herjet mann

Fear Yourself – Hudløst fra herjet mann

Styggvakkert er en passende beskrivelse på Fear Yourself. De vidunderligste melodier fremføres med sprukken røst og enkel pianoklimpring.

I likhet med mer kjente sjangerbrødre som Syd Barrett og Brian Wilson, har psykiske lidelser jevnlig truet med å ta knekken på Daniel Johnston. Til tross for etter hvert ganske mange opphold på institusjoner, har han rukket å gi ut et titalls plater på ulike selskaper. Såpass forskjellige artister som David Bowie, Sonic Youth og Yo La Tengo har trukket ham frem som inspirasjonskilde, og nå avdøde Kurt Cobain i Nirvana gikk ofte rundt med T-skjorte med Daniel Johnston påskrevet.

Paradoksalt nok var det MTV, populærmusikkens høyborg, som sørget for at Johnston kunne nå ut til et større publikum. Musikkanalen skulle portrettere musikklivet i hjembyen Austin i 1985, og nærmest tilfeldig fikk unge Johnston sine første femten minutter med berømmelse. Dermed var grunnlaget lagt, og han fikk raskt kultstatus i musikkmiljøer fra San Francisco til Stockholm.

Fear Yourself er produsert av Mark Linkous, vokalisten og låtskriveren i det amerikanske lo-fi-bandet Sparklehorse. Han arrangerer melodiene på en måte som passer godt til Johnstons nådeløse selvutleveringer, og sørger for variasjon i låtmaterialet.

Dette kommer låter som Love Not Dead, Fish og Living It For The Moment til gode. Mer tempo, humør og skranglete gitarer gjør at albumet til tider nærmer seg powerpop. Dette står i kontrast til de mange strengt pianodrevne sporene, som You Hurt Me og Wish. Uendelig triste sanger om desperat kjærlighet er tross alt Johnstons varemerke.

Henning Poulsen

Jeg har skrevet for Panorama siden 2000, og de senere årene har jeg fungert som nettavisens redaktør. Jeg er utdannet journalist og jobber i kommunikasjonsbransjen. På fritiden har musikkhobbyen etter hvert fått konkurranse av ølbrygging.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.