The Essential Clash – Et av tidenes viktigste band oppsummert

The Essential Clash – Et av tidenes viktigste band oppsummert

Nå er The Clash derimot aktuelle igjen i anledning utgivelsen av The Essential Clash, som godt dokumenterer hva bandet har betydd for musikkhistorien. Dette er en «må-ha»-plate for musikkelskere.

Fra undertegnedes ståsted har The Clash kanskje vært et av tidenes viktigste band. Mens Sex Pistols huskes mest for det som skjedde utenfor scenen, holdt The Clash fokus på musikken og utviklet seg voldsomt i en ellers så turbulent tid.

The Clash ble derfor en av de viktigste bærebjelkene i punken i England rundt 1976-77, og den eneste av gruppene fra den tiden som greide å videreføre og omdefinere punken, slik at de mer eller mindre skapte sin egen sjanger – der alt var lov og alt måtte prøves.

Låtskriverparet Strummer og Jones nådde stadig nye høyder. Det virket som om de ikke kunne gå tom. Kommersielle hensyn ble i liten grad tatt. De prøvde i stedet å gi ut mange plater. Både dobbeltalbum og trippelalbum ble gitt ut for å prøve å komme seg unna kontrakten med Sony om ti plater. Men det gikk ikke helt etter planen. I 1983 endte det hele med elendighet, og det en gang så geniale bandet sprakk. Og Strummer og Jones var ikke lenger enige om veivalgene.

Mens Mick Jones angivelig nøt stjernetilværelsen og ville bruke den for det var verdt, var Joe Strummer stadig like kompromissløs. Jones forlot gruppen, mens Strummer holdt liv i The Clash i to år til. Til tross for hans hederlige forsøk, ble det klart for dem at dette bandet nok ikke var levedyktig uten Jones.

Det har vært et stort press på gruppa i ettertid om å ha en gjenforening. Det har versert rykter om mange millioner dollar for en slik event. Men The Clash har vært avvisende til de mange tilbudene. Det siste året har det vært arbeidet mer konkret med en slik tanke, men dessverre så døde Strummer i slutten av 2002, som da nok definitivt ble det kroken på døren for den planen.

Samleplaten The Essential Clash er et must for alle fans av The Clash. For ikke å snakke om hvor viktig dette er for alle de som ikke har så stor kjennskap til britene, men som godt kunne tenke seg å få det. Albumet inneholder over førti sanger, som er fordelt på to CD-plater. Den første er en aggressiv og punket disk, mens den andre er noe mer variert. Sammen viser de den utrolige spennvidden et band som The Clash hadde.

En kan alltids diskutere valg av låter på et slikt samlealbum, uten at man kan komme til unison enighet. Men det er spesielt noen bidrag undertegnede savner på her. Og låter som Ivan Meets GI Joe og den «uekte» Clash-låten This Is England kunne til fordel vært utelatt.

Alt i alt er dette likevel en meget god dokumentasjon om et av tidenes beste band. The Essential Clash er uansett vel verdt en investering.

Torbjørn Mjelstad

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.