Reportage! – En doktors bekjennelser

Reportage! – En doktors bekjennelser

Reportage! kom ut i 2002, omtrent samtidig som de spilte under by:Larm i Kristiansand. Men Doktor Kosmos er ingen nykommere. De har faktisk allerede holdt på i åtte år. Reportage! er det femte i rekken av album de har gitt ut. Bandet har opparbeidet seg en trofast fanskare, selv om de ikke har slått gjennom for fullt ennå.

Lydbildet har endret seg noe siden de foregående utgivelsene, og blitt noe bredere på dette albumet. Det virker også som synthen er brukt noe mer bevisst. Doktoren selv har en vanvittig bærende stemme som kan minne litt om Håkan Hellströms. Selve soundet til Doktor Kosmos er heller ikke ulikt Hellströms. Spesielt er dette merkbart på Känslorna.

Doktor Kosmos spiller på sitt gjennomført lekne utrykk, og er ikke redd for å virke for provoserende eller for sære. Første singelen fra dette albumet Jag Låg Med Henne I Tjeckoslovakien, ble ganske hyppig spilt på NRK Petre sist vinter. En utrolig fengende låt, men dog ikke den beste. Bredäng Centrum med en synth og en vokal av en annen verden, stikker seg ut som det beste enkeltinnslaget på albumet.

De sosialistiske sidene ved bandet kommer fram ved flere av sangene, og tekstene er tidvis geniale. På den under to minutter lange Kapitalist! Nu ska du Dö! kommer de med lett punkrock som igjen viser variasjonen i låtmaterialet.

Man kan spørre seg om de kan bli tatt seriøst med et så variert uttrykk, men flere før dem har gått i samme gate og til slutt slått gjennom. Det er ikke vanskelig å trekke paralleller til mer kjente bob hund. Begge gruppene står for svensk progrock med ironiske tendenser. Måtte verden bli kurert av Doktor Kosmos!

Siv Marte Lorås

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.