Vilden Sky – Overlegen Matti Røssland

Vilden Sky – Overlegen Matti Røssland

Borte er de runde Lennon-brillene og syttitallsmidtskillen. Mannen fra Husnes sitter igjen med kortere hår og mer rektangulære briller. Det hele virker så mye mer sofistikert enn før. Selv om han lenge har hatt en viss anerkjennelse i vest, er det på tide at flere får opp øynene for denne musikeren.

Tekstforfatteren Matti Røssland har visse assosiasjoner til tekstforfatteren Lars Lillo-Stenberg. De er begge formidable personligheter, med resignert og hengiven kontekst i fremstillingen. I tillegg låter det som alltid melodiøst og fengende. Lars Lillo-Stenberg og deLillos har truffet sitt rette publikum. Røssland har truffet litt for få. Foreløpig.

Matti Røssland har som alltid beveget seg innenfor det trygge farvannet, uten muligheten for å falle over bord. Typisk nok mener de fleste at Røssland og hans produsenter har våget for lite. Det er også tilfellet med Vilden Sky. Til tider kan det som sagt være typisk forutsigbart og ukomplisert. Men likevel så utrolig trivelig. Den stilsikre vestlendingen beviser nok en gang, at han har en fabelaktig evne til å sette ord i sammenheng.

Lyseblå Hagestolar er allerede tatt godt imot av radiostasjonene. Andre sterke kort på hånden finnes i form av blant andre tittelsporet Vilden Sky, Her Komme Sommaren og Juli. For ikke å glemme Den Aller Siste Sangen, kanskje litt i landskapet til naboene i Vamp. I det hele tatt finnes det mange lekkerbiskener på Vilden Sky, deriblant harmoniske kjærlighetssanger og fandenivoldske og lekende sommerslagere.

Hele tiden traller Matti Røssland om en lang reise. Vi får være med på turen med Flaggruten fra Bergen. Vi biler videre og tar et bad ved Solastranda (utenfor Stavanger), spiser ved det populære stoppestedet; Utsikten – på vei til Kristiansand, kjører om bord i Danskebåten, er innom Elland Road i Leeds utenfor fotballegenden Billy Bremners hus, og havner til slutt foran sengen, der pappa synger Vuggelåt; «Og lover å være her når du våkne».

Smak ellers på denne setningen, tatt ifra sangen Skjønt: «Folk seie jorda er rund. Det får dei berre meina. Vi vett bedre vi to. Som har reist ei stund. Og satt på kanten og dingla med beina». Det er så sant, som om det var sant. Lekkert!

Matti Røssland er inne på både store og mindre ting her i livet. Som for eksempel nasjonalskatten Grandiosa og den alltids så viktige kassen med øl. Han gjør seg også bemerket med sin fotballinteresse, som så vidt nevnt ovenfor. I sangen Eg Og Du og Peter Lorimer (som fotballinteresserte bør bite seg merke i), vil Matti ta deg med på straffesparkkonkurranse, sammen med Frank eller Eddie Gray. Røssland skrev for en del år tilbake siden en formidabel vakker sang dedikert fotballklubben Haugesund. Sangen er supporterklubbens favoritt den dag i dag.

Dette er veldig tilgjengelig musikk med et veldig enkelt uttrykk. På den andre siden, så fascinerende og lett å like. Med sitt fjerde album, beviser Matti Røssland at han befinner seg blant overklassen av norske tekstforfattere. Fortjent!

Øystein Sørhaug

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.