The Essential Byrds – Definitivt essensielt

The Essential Byrds – Definitivt essensielt

Selv med 43 låter vil mange savne sine favoritter her, men de viktigste er med, Mr. Tambourine Man, Turn!Turn!Turn!, He Was A Friend Of Mine, Eight Miles High, og så videre. Fansen vil sikkert også argumentere med at albumene er bedre, og det kan de ha rett i, men alle kan ikke kjøpe alt, og da er dette en utmerket måte å skumme fløten av bandets karriere på.

Samlingen spenner over perioden fra 1965 til 1972, da The Byrds ga ut plater for Colombia. Deres siste utgivelse fra 1973 er derfor ikke representert her. Det var vel strengt tatt på tide at de ga seg da, og mot slutten av samlingen faller kvaliteten betraktelig, akkurat som bandets karriere gjorde det.

I løpet av sine åtte år som plateartister rakk The Byrds å gi ut tolv album, inkludert ett livealbum, og skiftet ut store deler av besetningen opp til flere ganger. Musikalsk beveget de seg også fra å være et hovedsakelig akustisk folkrockband, via elektrisk rockbesetning, før de fremsto som et countryband i perioden Gram Parsons var i bandet.

Kjernen i bandet var Roger (Jim) McGuinn og Gene Clarke, men storheter som David Crosby og alternativ-countryens gudfar, Gram Parsons, rakk også å sette sitt preg på The Byrds. Tidlig i karrieren var det bandets evner som tolkere av Dylan-låter som var deres fremste styrke. De debuterte med Mr. Tambourine Man allerede flere måneder før Dylan selv ga den ut, og samlingen her inneholder i tillegg ni andre tolkninger av Dylan-låter.

Men bandets egne medlemmer kunne skrive selv. Gene Clarks I’ll Feel A Whole Lot Better, McGuinns He Was A Friend Of Mine, Chris Hillmans Have You Seen Her Face, David Crosbys Renaissance Fair og Gram Parsons Hickory Wind er bare eksempler på bandmedlemmenes skrivekunst.

Samlingen inneholder ingen sanger som ikke er utgitt på album eller samleplater tidligere, noe som er en real måte å gjøre slike utgivelser på. Det er ingen grunn til å tvinge fansen til å kjøpe samleplater for en eller to sjeldne sanger, og de som ønsker å kjøpe samleplater er uansett ikke interessert i obskuriteter, men i bandets mest kjente materiale. Et kort essay og bandets diskografi får du også på kjøpet, og da burde alle være fornøyde.

Harald Christian Langaas

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.