Phantom Power – Overbevisende kraftsalve

Phantom Power – Overbevisende kraftsalve

På forgjengeren Rings Around The World fra 2001 viste Super Furry Animals at de har mer å fare med enn gjennomsnittlig og kjedsommelig britpop. På det albumet viste kvartetten at de har et godt grep om en rekke stilarter, og gjennomførte det hele med stor overbevisning. På Phantom Power fortsetter de i samme terreng, men med enda mer iørefallende og dermed lettere tilgjengelige låter. Her bys det på alt fra psykedelisk sekstitallspop og forføreriske Beach Boys-harmonier til teknofisert country og et låtmateriale som ellers ivaretar arven etter Lennon/McCartney på utsøkt vis. Men hele veien uten at bandet går i kopist-fellen.

For Phantom Power er i stor grad et moderne album. Som likevel ikke hadde kunnet bli til uten inspirasjon fra fortiden. Super Furry Animals har hentet elementer fra musikkhistorien, og vært innom hvert eneste tiår fra femtitallet og frem til i dag.

Resultatet er en velsmakende suppe bestående av utallige ingredienser fra like forskjellige tidsepoker som stilarter. Det mest slående med den unike miksen, er at det hele låter så fordømt gjennomført. Hver eneste lille tone, hver eneste lille detalj synes så nøye planlagt og plassert at man mistenker bakmennene for å ønske å styre lytterens opplevelse av musikken. Ikke for at gruppen fremstår som flinkiser, men derimot som musikere med full kontroll.

Låtene bærer ellers preg av et band som er i fremdrift. På Phantom Power står ingenting i ro – alt er i bevegelse på en måte som gjør det umulig i kjede seg i selskap med de pelskledde. I tillegg inneholder platen en rekke potensielle hitsingler.

Et format denne gjengen ikke akkurat er alt for bortskjemte med, selv om de har vært inne på temaet før. Hello Sunshine, Golden Retriever, Out Of Control og The Undefeated er alle eksempler på låter som er i besittelse av alt en god slager skal ha. Det er også eksempler på fire vidt forskjellige utgaver av Super Furry Animals, som i hvertfall for et utrent øre, kan låte som fire forskjellige band. Dette til tross for at en gjennomgående psykedelisk signatur ustanselig er til stede i bandets musikk.

Alt i alt er Phantom Power et resultat av et velregissert band med mer i bagasjen enn teft for den gode melodi. Super Furry Animals anno 2003 er Wales’ – for ikke å inkludere hele Storbritannias – for øyeblikket ledende band av den enorme mengden band som opererer i pop/rock-segmentet. Albumet anbefales derfor herved til alle med sans for god popmusikk!

Paul A. Nordal

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.