God Natt – Laber morsmåls-hip hop

God Natt – Laber morsmåls-hip hop

Hawk leverer som vanlig stødige beats, slik han har hatt for vane å gjøre for hip hop-pionerene i Warlocks. Det er altså ikke der det svikter. Etter Pen Jakkes Østen, er det hos rimsmedene det har stokket seg litt. Og på God Natt er resultatet rett og slett ikke godt nok! Dessverre er heller ikke Andyboy en god diplomat for denne gruppen.

For hva skal vi med dette egentlig? De finurlige språklige vendingene, de gode metaforene, og den gode historien er totalt fraværende. Dette handler om ting som øl, damer og en påtatt tøffhet som et alt annet enn kledelig.

Hvor lenge den norskspråklige hip hop-scenen skal drive å træle rundt disse temaene er uvisst. Men en dag må de da vel kunne komme på noe mer fornuftig å preke om? Slik som dette er blitt, er det kun snakk om hip hop for kidsa som henger på ungdomsklubben. Det vil si for de som digger låtene fordi de skjønner hva som bli sagt. Og som med det kan sjokkere rundt middagsbordet med nye og heftige banneord.

Det mest gledelige på denne utgivelsen er likevel et tekstparti fra Her Kommern. Her stikker Andyboy selv fingeren rett på kornet og avslører at norsk hip hop faktisk ikke er noe å skrive hjem om. Han mener at alle som forsøker seg som hip hopere slår igjennom, og at de etter en demo tror de er André Young (Dr. Dre, red.anm). Om ikke alle slår igjennom, er det i alle fall veldig på det rene at det eksisterer for mye hype i forhold til kvalitet innen norsk hip hop av i dag.

Skal det bli en bedring på fenomenet hip hop på norsk, så må man slutte å ta seg selv så utrolig seriøst. Akkurat dette er et premiss som ikke kan fremheves godt nok. Norsk hip hop står seg ikke på at alle for en hver pris skal være så tøffe. Hvorfor være kjiip og tøff, når man kan være kul ved å uvise en litt mindre selvhøytidlig holdning?

PS! Dersom noen der ute skulle ha lyst til å høre hvor bra ny hip hop på morsmålet faktisk kan låte, er det ingen dum ide å klikke seg inn på NRK Petres Urørt-side (www.nrk.no/urort/). Og etter det lytte øre til oslogruppen Grib, som er produsert av landets kanskje mest spennende produsentduo, The Nutsons. Da snakker vi spennende morsmåls-hip hop!

Andreas Haslegaard

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.