Vanguards Special – The Vanguards 1963-2003, 59 Låter I Utvalg – Småpinlige, men historiske øyeblikk

Vanguards Special – The Vanguards 1963-2003, 59 Låter I Utvalg – Småpinlige, men historiske øyeblikk

The Vanguards var blant de ledende norske shadowbandene som dukket opp i kjølvannet etter de britiske originalene The Shadows på sekstitallet. Gruppen var også blant de mest særegne blant de mange som bedrev med instrumental gitarbasert popmusikk før vokalbaserte grupper som The Beatles fikk fotfeste i Norge.

Man kan si mye om The Vanguards musikk, og 59 låter vil nok bli i overkant for mye for de fleste. Men slike plateutgivelser er likevel viktige. Norsk pop- og rockhistorie bør dokumenteres før den rett og slett går i glemmeboken. Vanguards Special er i så måte en viktig utgivelse.

Denne samleplaten tjener ellers mye på at det er lagt ned mye arbeid i dokumentasjonen som følger med. Thor-Rune Haugen har skrevet fyldige og informative liner notes, og ikke minst har Willy B. bidratt med sine etter hvert berømmelige stamtre. Akkurat dette er dessverre sjelden kost når samlinger med legendariske norske band omsider blir utgitt.

Men selve musikken er det så som så med. For å være snill med gutta, så kan jeg begrense meg til å stadfeste at dette sikkert hørtes tøft ut på sekstitallet. Coverversjoner med ny norsk tekst (jada, de begynte å synge også), gamle rockklassikere og en låt signert Terje Rypdal og Arne Bendiksen, den ufrivillig morsomme Du Har Gjort Meg Glad, kan ikke betegnes som noe annet enn pinlige historiske øyeblikk. Men småmorsomt er det dog!

Les de informative liner-notesene, se på bildene og studer stamtreet nøye. For selve musikken er det kanskje ikke så nøye med, tross sin historiske verdi.

Dagfinn Bergesen

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.