Introducing The Past – Ufullstendig samling, glimrende musikk

Introducing The Past – Ufullstendig samling, glimrende musikk

Riktignok er det ingen tvil om at Christian Kjellvander fortjener en samleplate etter alle de fine utgivelsene han har bak seg, og det er heller ingen tvil om at denne musikken fortjener å bli gjort kjent for et større publikum.

Kjellvander slo gjennom som låtskriver og vokalist i bandet Loosegoats. Bandets karriere strakk seg over tre album, samt en rekke EP-er, og kulminerte i den moderne klassikeren Her, The City Et Al i 2001.

I 2000 ga han sammen med broren Gustaf ut et mer lavmælt album under navnet Songs Of Soil, og i fjor kom den fine solodebuten Songs From A Two-Room Chapel.

Denne doble samleplaten er i følge tittelen tenkt som en introduksjon til Kjellvanders betydelige plateproduksjon. Og med fem solide album å plukke materiale fra, burde det være greit å sette sammen et representativt utvalg. Men av en merkelig grunn er Loosegoats debutalbum For Sale By Owner ikke representert i det hele tatt, mens bandets øvrige to album begge er tilgodesett med seks låter pluss en liveversjon hver.

Soloalbumet Songs From A Two-Room Chapel er også forbigått i bortimot stillhet, med kun en liveversjon av åpningssporet Homeward Rolling Soldier.

Legg til to sanger med Songs Of Soil; fire EP-spor og to helt nye sanger, så er resultatet 23 låter som er egnet til å bevise at Christian Kjellvander er en av Skandinavias absolutt beste og viktigste låtskrivere. Derimot er Introducing The Past ikke i stand til å gi et representativt bilde av mannens platekarriere så langt.

Det er også andre ting å utsette på dette som en samleplate. Selv om alle tekstene er gjengitt i coveret, er det ingen ny informasjon som fremkommer her. Et essay eller noen kommentarer fra Kjellvander selv ville beriket albumet betraktelig. Det er også litt snodig at den første CD-platen inneholder fjorten sanger og 65 minutter musikk, mens den andre disken bare inneholder ni låter – fordelt over knapt førti minutter. Det er altså ikke plassmangel som gjør at samlingen er såpass mangelfull som den er.

Det er vanskelig å sette karakter på en slik utgivelse. Som samleplate er den mangelfull og ufullstendig, og fortjener derfor knapt en karakter midt på treet. Jeg velger likevel å la musikken tale for seg, og da er det selvsagt bare å anbefale Christian Kjellvander til alle med interesse for jordnær og vakker countryinfluert rock.

Forsøk likevel heller å få tak i Her, The City Et Al. De stakkars fire låtene derfra som ikke er med her er likevel bedre enn det meste annet mannen har skrevet.

Harald Christian Langaas

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.