The Best Fucking Ska In The World! Vol.1 – Glimrende skasamling

The Best Fucking Ska In The World! Vol.1 – Glimrende skasamling

Den traurigste musikken menneskeheten har maktet å fremstille er sure skolekorps som spiller muggen korpsmusikk uten sjel. Jeg vet det fordi jeg i likhet med mange andre stakkars små stadig vekk ble utsatt for dette svineriet som barn.

Det var umulig for oss med sunne interesser å slippe unna de hersens korpsungene på skoleavslutninger, julegudstjenerer og diverse andre latterlige sammenkomster der lærerne fant det formålstjenlig å tvinge på oss deres høyst diskutable talenter. Som voksen kan man heldigvis i stor grad velge bort lyden av sumpete hornmusikk. Klokelig nok har jeg da også unngått å avle fram avkom som insisterer på å rasere åndedrettsorganet med utstrakt prusting i bakteriekulturer gjennom skitten messing.

Men det må også sies at jeg ikke har noe imot messingblåsere av prinsipp. I de rette hender kan disse instrumentene klinge riktig elegant, og særlig når de trakteres med samme hengivenhet og glede som på denne platen. På The Best Fucking Ska Record In The World! Vol. 1 har Tromsø-baserte Fucking North Pole Records samlet noe av det ypperste som finnes innenfor dagens ska-scene.

Ska finnes i et utall av varianter – fra den aggressive punktypen og til den lettere og mer popbaserte utgaven. Variasjonen i uttrykket er nok det som overrasker aller mest, siden jeg alltid har sett på ska som en litt satt sjanger der uttrykket avviker lite fra band til band. Her får man variasjon i massevis, og inspirasjon fra et uttall av sjangere. Alle avskygninger av sjangeren er representert på denne samleren.

God ska har en fellesnevner, nemlig at den er fremført med en naturlig oppstemthet som ikke føles påklistret og anstrengt. I lys av et slikt kriterium forsvarer samtlige band på denne platen plassen sin. Her får man servert hele 21 band, som alle på hver sin måte er glimrende tradisjonsbærere og er representanter for framtiden i denne litt forsømte sjangeren. Flere av dem er norske, og kommer slett ikke dårlig ut i forhold til sine utenlandske kolleger. Det vil føre for langt å gå gjennom alt på platen, men jeg vil særlig trekke fram Planet Smashers fantastiske Wish I Were American, Rub-A- Dubs’ Rockin’ Pon Top og Lightyears A Pack of Dogs.

Anbefales på det varmeste i vinterkulda.

Øyvind Svaleng

Bibliotekkonsulent, bosatt i Drammen. Twitter: @swazi98chafin Last.fm: last.fm/user/Swazi Rateyourmusic: rateyourmusic.com/~swazi98chafin

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.