Fabula – Knitrende rolig

Fabula – Knitrende rolig

Det er nesten litt flaut å utbryte enda en gang at Rune Grammofon har truffet blink. Men, det er blitt en pinlig vane – selskapet er et av de få som alltid får ting de rører ved til å bli gull. Katalogen til denne etiketten er i ferd med å bli ganske så omfattende: Selskapet nådde tretti utgivelser på slutten av fjoråret. Stallen av artister har alltid vært ganske unik, og både selskapet og artistene klarer å fremme et stødig internasjonalt rykte.

Medlemmene i Skyphone vokste opp i sørlige Jylland, og de kommer fra ulike nittitalls rockeband. Sammen tok de steget inn i landskapet midt mellom elektronika og dub. Ved å kombinere rock med sine nyere erfaringer, har de klart å skape et deilig landskap det er behagelig å vandre gjennom. Likevel er det kanskje strukturene og låtskissene som utgjør bandets fremste våpen.

Når man trykker «play», og setter i gang denne danske trioen, er det med stor glede man støter på elektroakustiske klanger og deilige melodier, innpakket i myke lydtepper og snodige effekter.

Keld Dam Schmidt, på gitar og synth, er den som bygger de fleste av bandets tema. Og med støtte fra de mørke basslinjene til Thomas Holst, og effektene til Mads Bødker, er det ikke langt frem til den deilige smaken av pop som preger albumet. På samme måte som Esbjörn Svensson Trio klarte å forene jazz og pop, uten å støte noen av de to leirene, klarer Skyphone å beholde sin avantgardisme på tross av at de ofte søker seg frem til melodiene. Om «mannen i gata» oppdager trioen med dette albumet er usikkert, men Fabula er uansett et godt utgangspunkt. Utgivelsen faller fint inn i den mer dempede delen av katalogen til Rune Grammofon – den delen selskapet snart har patent på her hjemme.

Den dynamiske formen for analog elektronika Skyphone representerer, er skapt av band som Food, Alog og Phonophani. Mange vil nok mene at man ubevisst er i ferd med å homogenisere denne musikkformen, men disse utøverne har visjoner, og såpass god smak, at de enda ikke står i fare for å gå i den fella.

Fabula er et album tuftet på lydlandskap; det knyttes opp dempede melodier mot knitrende klanger. De av våre lesere som allerede har en forkjærlighet til Rune Grammofon sin katalog, eller til band som kanadiske Labradford, vil trygt kunne gå til anskaffelse av dette albumet. Skyphone har gjort seg godt bemerket med denne debuten – nå gjenstår å se hvor de går videre.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.