List Of Lights And Buoys – Medisin for sjelen

List Of Lights And Buoys – Medisin for sjelen

Susanna And The Magical Orchestra har ikke for øye å provosere. Bak den arktiske soulstemmen til Susanna Karolina Wallumrød, knitrer og klimprer Morten Qvenild og Andreas Mjøs seg inn og ut av sekundene. Den første tanken som slår ned etter å ha hørt debuten, er hvilken dybde gjengen har fått på uttrykket sitt. Dette skyldes den magien som oppstår når stemmen til Wallumrød møter klangbildene til Qvenild og hans medhjelper Mjøs.

Med såre strenger, knitrende fin elektronikk, og pauser av stillhet, gis stemmen til Wallumrød en tilstrekkelig lyddrakt. Resultatet er en av de mest tilgjengelige utgivelsene i den strålende katalogen til Rune Grammofon, og musikken vil nok flørte seg inn i en rekke hjem med sine fine melodier og sitt varme lydbilde.

Flere av utgivelsene på denne etiketten har sitt hjem i en klangverden, og refrengteften blir kanskje noe dempet i slike sammenhenger. Da er det befriende å høre dette orkesterets gode forståelse for fine sanger, både i sitt arbeid som låtskrivere og låttolkere. Deres versjon av Jolene er allerede blitt hauset frem som noe av det bedre på lenge. Og det hylekortet er det ingen grunn til å motsette seg, for deres versjon har grepet Partons låt om halsen og gjort originalen om til noe deilig eget. Men også deres egne spor er små perler som vil kunne få frem flere smil.

I et landskap som skylder like mye til lydløs elektronikk som til gospel og vuggesanger, har bandet klart å skape et eget uttrykk som alt nå låter finslepet til det perfekte.

Omslaget er overraskende streit til å være denne etiketten. Men håndverket til den glitrende Kim Hiorthøy, er fremdeles tydelig visjonært. Bildene virker å være tatt rett fra kopimaskinen, de er grovkornede og mørkt flate. Det står i stil med den nattlig og hviskende musikken, og det gir undertegnede assosiasjoner til fordums field recordings av folkemusikk. På en måte virker dette korrekt; særlig på Jolene låter Susanna And The Magical Orchestra som en folkduo fra en parallell virkelighet.

Plata er laget av flere enn de som utgjør duoen, i tillegg til Wallumrød og Qvenild har den stadig mer visjonære produsenten Helge Sten fått en co-pilot i Andreas Mjøs. Han stiller for øvrig også med programmeringsevner og en del elektronikk. Alt i alt blir nok denne kvartetten det samme for 2004 som det Arve Henriksen og Helge Sten ble for 2001 – vi snakker om lyden av hvile og den fredfulle reisen.

Rune Grammofon har lenge kjempet frem den nær perfekte diskografi. Denne jobben trues ikke av dette albumet – med List Of Lights And Buoys har vi igjen fått et strålende album fra den kanten. Debuten kan raskt bli en plate du minnes når du skal sette opp årslista i desember!

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.