Her Majesty – Historiefortellere i særklasse

Her Majesty – Historiefortellere i særklasse

Med sin gudbenådede teft for gode melodier seiler Colin Meloy og hans The Decemberists rundt omkring som godslige poputopister i det samme musikalske farvannet som Belle And Sebastian og Neutral Milk Hotel. Det dreier seg med andre ord om den løst definerte musikksjangeren kammerpop, som vel kan sies å være en hovedsaklig akustisk basert form for viserock med innslag av britpop og lyrisk epikk.

Her Majesty finner vi alt fra ramsalte piratviser, pop, softrock og folk. Alt er bundet sammen med muskelsterke melodier og et stilfullt akustisk sound som favner om mye av populærmusikken fra de siste førti årene uten at det fører til at de sklir ut og mister fokus. Meloys varme og sjarmerende stemme makter det kunststykket det er å bomme så til de grader korrekt på tonene at man nesten tror at all sang skal være slik. Men mannen er i besittelse av en stemme som går utenpå alle objektive kriterier for hva som er en «god» stemme.

Noe av det beste med The Decemberists er at de ikke pakker inn tekstene i vag og forstilt lyrikk som egentlig ikke sier noe som helst. Her er det absolutt mulig å trenge gjennom ordene og få noe meningsfyllt ut av dem. Tekster er kanskje ikke så viktige i popmusikk, men det betyr ikke at gode tekster ikke er et soleklart pluss når de blir fulgt av melodier som setter dem i den rette rammen – slik som her.

Viktigst av alt er likevel melodier og fremføring – og det er det også velsignet vanskelig å finne noe å utsette på. The Decemberists ligger langt bortenfor alle hippe trender og innehar kvaliteter som kommer nydelig til sin rett uten fiksfakserier og opplagte produsentknep. Bandet rommer både det romantiske og det lett teatralske i ett, pakket inn i melodier som kanskje først føles fremmede og underlige, men som snart viser seg fra den motsatte siden dersom man bare gir dem litt kvalitetstid.

Etter fem-seks runder med Her Majesty The Decemberists er det som om disse sangene har fulgt en gjennom hele livet og at man aldri skal bli lei av dem. The Decemberists har enorm kapasitet i å gjøre det kompliserte enkelt og tilgjengelig for den som gidder å ta seg bryet med prøve å forstå. Man skal være ytterst forsiktig med å spå i musikkens verden, men The Decemberists burde ha alle muligheter til å bli noe mer enn bare kultband for en liten krets musikknerder.

Øyvind Svaleng

Bibliotekkonsulent, bosatt i Drammen. Twitter: @swazi98chafin Last.fm: last.fm/user/Swazi Rateyourmusic: rateyourmusic.com/~swazi98chafin

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.