Lost In Translation – Lavmælt Tokyo-romantikk

Lost In Translation – Lavmælt Tokyo-romantikk

Sofia Coppolas filmrull nummer to er stort sett blitt mottatt med begeistring. På soundtracket er stemningen som i filmen, gjennomsyret av en skjør og romantisk stemning som formodentlig også danner grunntonen i filmen. Death In Vegas, My Bloody Valtentine, The Jesus & Mary Chain og Squarepusher er blant artistene som bidrar med spor som gjør dette til en usedvanlig helhetlig opplevelse til filmmusikk å være.

Shoegazer-helt Kevin Shields fra My Bloody Valentine er her representert både med nye sanger under sitt nye navn og med originalt Valentine-materiale. Det er jo i seg selv en sensasjon, og da er det gledelig å kunne rapportere at den ekstremt selvkritiske Shields fortsatt evner å lage interessant musikk. City Girl er et godt eksempel på mannens talent for å skape minimalistiske og disige landskap som skyter blink med noen få repetative akkorder. Dette er riktig nok hans eneste bidrag på denne platen som kan måle seg med gamle bravader, men mannens øvrige korte instrumentaler glir fint inn i stemningen på albumet.

Fransk elektronikk får vi fra de musikalske tvillingene Sebastian Tellier og Air, begge med avslepne og drømmende instrumentaler som tar en med dypt inn stemningen i filmen. Air-låta er i seg selv en liten perle som var en av de bedre sporene på den litt skuffende Talkie Walkie fra tidligere i år. Det eneste sporet som føles litt malplassert i denne sammenhengen er Phoenix’ Too Young som blir litt for sprettent for grunntonen her. Men for all del, dette er en fantastisk låt i seg selv, den passer bare ganske dårlig inn her.

Ellers veksles det mellom popsanger og mer tradisjonell dogmatisk instrumentalmusikk. Som en bonus får vi høre Bill Murrays rollefigur gjøre en kostelig versjon av Roxy Musics More Than This. Lost In Translation er et sjeldent vakkert og helstøpt soundtrack som ganske sikkert vil glede fans av filmen såvel som de som kjøper den grunnet alle de gode artistene.

Øyvind Svaleng

Bibliotekkonsulent, bosatt i Drammen. Twitter: @swazi98chafin Last.fm: last.fm/user/Swazi Rateyourmusic: rateyourmusic.com/~swazi98chafin

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.