Van Lear Rose – Årets comeback

Van Lear Rose – Årets comeback

Countryartisten Loretta Lynn startet sin musikalske karriere med tøff honky tonk og country i 1960. Honky Tonk Girl kom først på en liten kanadisk label og ble straks lagt merke til av de noe større plateselskapene i Nashville.

Fra midten av sekstitallet var hun et etablert navn innen countrymusikken og ble en relativ stor stjerne gjennom låter som Wine, Women And Song, Don’t Come Home A Drinkin’ (With Lovin’ On Your Mind) og den selvbiografiske låten som senere la grunnlaget for filmen om Loretta Lynn ved samme navn; Coalminer’s Daughter.

Utover på syttitallet ble musikken mer kalkulert og glattpolert, men Lynn klarte å holde liv i karrieren gjennom enda flere hits. Blant annet med You’re The Reason Our Kids Are Ugly – kanskje århundres aller sterkeste sangtittel!

Årets utgave av Loretta Lynn er alt annet enn glattpolert og velkalkulert. Takket være produsent Jack White, og ikke minst et ungt og entusiastisk band, er lydbildet rått og engasjerende. Vi snakker om honky tonk, rockabilly og alternativ country av ypperste kvalitet som ligger milevis unna det som er gjengs i Nasville og som helt sikkert vil gi henne lite spilletid på radioen på de kanter.

Hun synger bedre enn hun har gjort på svært så lenge, og denne gangen har Lynn skrevet låtene sine selv. Noe hun så avgjort burde gjøre mer av. Tekstmessig byr hun på betraktninger om gamle dager, barbesøk og utro ektemenn. Alt levert med en stor dose selvironi, humor og med ordspill som seg hør og bør i countrymusikken.

Høydepunktene er mange – for mange til å nevne dem alle. Men Family Tree og duetten med Jack White, Portland Oregon, som høres ut som om Led Zeppelin skulle ha sparket Robert Plant og innsatt Loretta Lynn bak mikrofonen, er to av dem. I tillegg bør Have Mercy (frisk rockabilly) , God Makes No Mistakes, High On The Mountain Top (allsangbluegrass) og Miss Being Mrs. alle trekkes frem.

Van Lear Rose vil, takket være Jack White, gi Loretta Lynn stor oppmerksomhet og kredebilitet langt utover countrymarkedet. Noe som er henne vel unt. Denne utgivelsen blir også vanskelig å komme utenom når årets countryalbum skal kåres ved årets slutt.

NB! Nevnte jeg at Loretta Lynn fylte 70 tidligere i år? De gamle er så definitivt i sannhet eldst! Og best!

Dagfinn Bergesen

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.