Four Steps Closer – Fire steg nærmere en lys fremtid

Four Steps Closer – Fire steg nærmere en lys fremtid

Det er oppsiktsvekkende mange melankolske singer-songwriters som har dukket opp på den norske musikkscenen de siste årene. Men den tjuetoårige harstadværingen Marthe Valle ser ikke ut til å la seg affisere av at hennes hardeste ”konkurrenter” bærer navn som Thomas Dybdahl og Magnet. For ikke å snakke om flere kvinnelige artister som også har plukket opp gitarene sine og åpnet hjertene sine for det musikkelskende publikum.

Men Marthe Valle virker likevel å komme med noe friskt og, ja; ekte. Den mest opplagte forskjellen er at hun i stedet for å klimpre på en gitar, sitter bak et Rhodes-piano og synger sine vakre melodier. Ikke spesielt originalt kanskje, men uansett er det deilig å få høre et litt annet lydbilde enn det vi vanligvis blir presentert for i dag. Og musikerne hun har med seg består av flere markante personligheter fra musikkmiljøet i Trondheim. Et bevis på at det ikke bare er i Bergen man samarbeider på tvers av sjangere og band.

Og unge Valle har faktisk noe å komme med også. En EP blir selvsagt mer som en smakebit å regne enn et virkelig godt bevis på musikalsk talent, men de fire låtene som utgjør Four Steps Closer hinter i hvert fall om at det ligger mange tanker og følelser bak utgivelsen.

Hun synger vakkert og med en naturlig nærhet mange er langt unna å oppnå. Og i en låt som Capa City kiler det nesten i ørene når hun smyger stemmen sin inn i lytterens øreganger. Et par gode hodetelefoner fører oss tilsynelatende direkte inn i det samme rommet som hun selv befinner seg i, og det er faktisk mulig å høre pianokrakken knirke intimt underveis. Aldeles strålende!

Åpningssporet Where Are You Now? er en vakker duett med Mark Gregory og med det den klassiske førstesingelen som kan føre Valle inn på norske radiolister. I undertegnedes ører overgår den Karen Jo Fields duett med Minor Majority fra et år tilbake med flere hakk. Dette er subtilt, søtt og smakfullt utført.

Den mer oppløftende andrelåta Call Off The Day er en søtladen og kort låt som får en til å sitte og plystre og knipse med fingrene. Hvilket aldri er en dårlig ting… Better Off Without It har videre et ruslende og godt tempo over seg, samt et refreng som etter hvert setter seg godt med en intensitet som kledelig vokser seg større.

Four Steps Closer er på ingen måte en oppsiktsvekkende utgivelse, men heller et spennende møte med en artist og låtskriver som har en langt bedre smak en mange andre som opererer i samme sjanger. Med alle klisseballader som spilles på diverse kommersielle radiokanaler i disse førjulstider, så er det deilig å få besøk i stua av en artist som ikke tyr til rene klisjeer, men derimot fokuserer på musikalitet og formidling av ekte følelser.

Låtene vi får på denne EP-en er solide, vakre og detaljrike, men undertegnede er overbevist om at disse kun er en forsmak på det som skal komme. For her er det langt større potensiale å spore.

Marthe Valle kan, hvis hun spiller sine kort riktig, få en lang og god karriere. Men det hun trenger aller minst er en kortvarig hype fra Akersgata. La denne artisten få vokse seg trygg og god og vi vil kanskje få se at det er Valle vi vil huske fra begynnelsen av dette århundret om tjue år, og ikke ekle og klissete sørlandsjenter. Anbefales i julegave til kjæreste, søster eller mor!

Frode Fossvold-Jørum

Skrev min første anmeldelse for Panorama i 1999 og har siden holdt det gående. Svak for den gode melodi og fengende gitarriff. I spekteret mellom metal og gitarpop er der jeg trives best, men hører gjerne på både jazz og hiphop. Singer-songwriters kjeder meg stort sett. Bachelor i kulturarbeid og stort sett jobbet innenfor kultur. Jobber til daglig som kommunikasjonsrådgiver ved NTNU. Har også podkasten "Musikkelskerne" som startet sommeren 2021. Fotograferer også en del og har et bra arkiv med konsertfoto. Hevder ikke å vite bedre enn deg. Følg meg på Spotify: http://open.spotify.com/user/rawky Last.fm: http://www.last.fm/user/rawky/

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.