Songs (20th Anniversary Edition) – En ekte norsk popjuvel

Songs (20th Anniversary Edition) – En ekte norsk popjuvel

Sommeren 1985 hadde aldri vært den samme uten åpningssporet fra Songs. Come Summer markerte umiddelbart at Fra Lippo Lippi kom seilende inn fra sidelinjen som en betydelig aktør på det norske popkartet. Den originale utgaven av albumet, som året etter ble delvis nyinnspilt og verdenslansert av Virgin, er nå ute på CD for første gang med de originale versjonene av låtene. Og dette låter nesten like flott i dag som det gjorde for tyve år siden.

Det er, selvfølgelig, Fra Lippo Lippi-medlem og senere Rune Grammofon-gründer Rune Kristoffersen som står bak relanseringen av denne flotte klassikeren. Førsteopplaget av CD-en er en eksklusiv utgave med et delikat ”LP”-cover i tykk japansk papp, og med hele liveplaten Crash Of Light, opprinnelig fra 1986, inkludert som bonusmateriale.

Låtene som utgjør Songs befinner seg fremdeles i en særklasse hva norsk popmusikk angår, og bidro sterkt sammen med a-ha å markere en ny æra for norske band i 1985. De tre første låtene på platen; Come Summer, Shouldn’t Have To Be Like That og Even Tall Trees Bend, oser fremdeles kvalitet lang vei. Faktisk er disse noen av de aller fineste øyeblikkene i norsk pophistorie.

Men det stopper ikke der. Platens øvrige seks bidrag er også popkunst av høy internasjonal klasse. Fra de nevnte tre åpningslåtene, via perler som Crash Of Light, The Distance Between Us og Regrets, til den nydelige nakne pianodrevne balladen Coming Home setter punktum.

Som nevnt innledningsvis havnet Songs litt i skyggen av den store kommersielle suksessen, a-has debutalbum Hunting High And Low som kom på banen senere samme år. Men det betyr ikke at Fra Lippo Lippi leverte et svakere album. Snarere tvert imot. Songs er kanskje det aller mest delikate popalbumet et norsk band kunne ha stått bak på midten av åttitallet. Noe som fremdeles gjelder, og som helt tydelig åpenbarer seg gjennom denne jubileumsutgaven. Det er ufattelig deilig å befatte seg i selskap med disse flotte låtene igjen.

Det fantes ikke gjennomførte gode plater signert norske artister før Songs kom ut på vårparten i 1985. Dette var en plate som scorte fullt på alle plan, noe vi knapt hadde sett i Norge til da. Coverdesignen er tydelig inspirert av britiske indieutgivelser fra Factory Records (Joy Division, New Order) og 4AD (This Mortal Coil, Cocteau Twins, Pixies), noe som også gjenspeiler platens musikalske kvaliteter. Coveret ble for øvrig beholdt da Virgin relanserte albumet med nyinnspillinger av låtene året etter, og sørget for at Fra Lippo Lippi fikk seg et navn langt utenfor landegrensene.

Shouldn’t Have To be Like That er blant låtene som ble spilt inn på nytt og sluppet som singel da Virgin skulle breake dem i 1986. Med denne langt fyldigere versjonen fikk Fra Lippo Lippi også en minihit i England, mens de spesielt skaffet seg et trofast publikum på Filippinene, hvor de etter hvert ble kjempesvære.

Den originale versjonen av Songs ble spilt inn i ABBAs Polar-studio i Stockholm i begynnelsen av 1985 og opprinnelig gitt ut på bandets egen label Easter Productions. Salgstallet stoppet på rundt 5000 enheter i Norge, før Virgin-utgaven gikk ut i ytterligere 20 000 eksemplarer året etter.

Lydbildet bærer et visst preg av at kostnadene har vært lavere enn det som ble spyttet inn i den nye versjonen, men uten at dette ødelegger totalinntrykket nevneverdig. Det handler først og fremst om låter og særpreg, som samlet bidro til at Fra Lippo Lippi står tilbake som et betydningsfullt band fra en ellers litt småpinlig musikkhistorisk epoke.

Liveinnspillingene som utgjør Crash Of Light duger de også, men avslører på ingen måte Fra Lippo Lippi som et markant liveband, selv om de kommer i land med både æren og respekten i behold. I denne sammenheng er dette et helt greit supplement til den originale Songs.

Oppsummert er denne utgaven av Songs en gavepakke til fansen og til de som ellers lot seg fascinere av Fra Lippo Lippi i 1985, men bør samtidig kunne fungere som en fin en introduksjon til gruppens aller beste plate for alle som av en eller annen grunn ikke fikk den med seg den gangen den opprinnelig ble gitt ut på vinyl.

Paul A. Nordal

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.