Geldof In Africa – Det strålende kontinentet Afrika

Geldof In Africa – Det strålende kontinentet Afrika

Sir Bob er på mange måter blitt personifiseringen av musikeres engasjement for de svakere stilte. For Bob Geldof startet det hele med sultkatastrofen i Etiopia midt på åttitallet med Band Aid og listetopperen Do They Know It’s Christmas i julen 1984 og den påfølgende Live Aid-konserten sommeren etter, som til sammen samlet inn over 600 millioner kroner.

Nå er han altså tilbake i Afrika, denne gangen med kamera. Det er blitt sagt mye om Geldof og andre musikkjendiser, både av det positive og kommentarer som har gått på problemer rundt kjendisaktivisme, der personen blir viktigere enn saken. På denne DVD-en går Geldof så grundig og seriøst tilverks at det blir misvisende å kalle det for kjendisaktivisme.

Geldof In Afrika handler lite om Bob Geldof selv, og enda mindre om musikk, men masse om Arfika. Han forsøker å gå i dybden på de problemene som tas opp. Og dersom man syns det virker flåsete med en langhåra hippi i Sahara, makter faktisk Geldof å tørke fliret av med både kunnskap og innlevelse. Han tar også opp den skjeve fremstillingen Afrika får i vestlige medier, med kun tristesse og umodernitet, noe også Geldofs prosjekter har bidratt til.

Dette er en vakker, urovekkende, lærerik og kompleks reise. Og en erkjennelse av at Live Aid på ingen måte har nådd sine mål. Men hovedbudskapet som står tilbake er først og fremst at dette er – for å bruke Geldofs egene ord – ”et strålende kontinent”.

Geldof In Africa var i utgangspunktet en TV-serie på BBC. Den doble DVD-utgaven inneholder de seks programmene derfra. Hver episode tar for seg et eller flere land. Fra Somaliland, der folket har lykkes med å skape et stykke fungerende samfunn innenfor det totale kaos i staten Somalia. Via den gamle og forfallende handelsbyen Timbuktu i Mali. Til Nord-Ugandas glemte krig, der folket herjes av barnesoldatene til Lord’s Resistance Army.

Filmingen er poetiske, eller vakker om man vil, og filmmusikken er vellykket, dog lite fremtredende. Ved siden av de seks programmene á en halv time hver, får vi et intervju med Bob Geldof, samt en film om filmen, titulert som Behind The Scenes. Vil du høre en liten bit av Afrikas historie og historier, er Bob Geldofs DVD et godt valg.

Regi: John Maguire
Produsent: John Maguire
Spilletid: 232 minutter
Format: NTSC 16:9
Region: 2/3/4/5
Lyd: Dolby Digital 2.0 Stereo
Undertekster: Engelsk

Erik Sætrang Amundsen

Har skrevet for Panorama siden starten av 2000-tallet.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.