The Collectio Vol. 1: The Novelist / Walking Without Effort – Dobbel lykke

The Collectio Vol. 1: The Novelist / Walking Without Effort – Dobbel lykke

Amerikaneren Richard Swift er en av flere skjulte skatter på det lille plateselskapet Secretly Canadian, som for ordens skyld er basert i Indiana, USA. Selskapet bestemte seg tidligere i høst for å gi Swift et lite løft opp og frem ved å gi ut The Collectio Vol. 1, som inneholder The Novelist og Walking Without Effort. To utgivelser som han tidligere har gitt ut på egenhånd.

The Novelist er et såkalt konseptalbum der temaet er en mindre vellykket forfattersjel. Musikalsk er det beslektet med Rufus Wainwright, eller aller mest en ny og moderne versjon av Harry Nilsson. Swift er en singer/songwriter med et ben plantet på indiebakken og et annet i lo-fi-bedet. Og han har en stemme som passer perfekt til den litt slentrende musikken han serverer på The Novelist.

Konseptalbumet minner om et soundtrack. Låtene her er veldig stemningsskapende og gjør det lett for lytteren å danne seg sine egne bilder. Det blir imidlertid ikke mer enn en kortfilm, for albumet varer ikke i mer enn snaue tjue minutter.

Walking Without Effort får vi mye av det samme, bare litt lystigere. Ved siden av Wainwright- og Nilsson-assosiasjonene er det lett å trekke paralleller til en klassiker som Randy Newman.

Denne platen er noe enklere i sitt musikalske uttrykk enn denne forrige. Begge stedene er det Swift selv som spiller de fleste instrumentene, bare på et lite hakk mer tradisjonelt vis på Walking Without Effort enn på den noe mer eksperimentelle The Novelist.

Walking Without Effort er han også noe mer svevende i sin musikk, spesielt på den fine Losing Sleep der han har et nærmest lennonsk uttrykk.

Som tittelen indikerer kommer det mer fra denne mannen, neste utgivelse er beregnet å komme tidlig i 2006.

Erik Sætrang Amundsen

Har skrevet for Panorama siden starten av 2000-tallet.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.