Live At Vega, Copenhagen – Keiserne av København

Live At Vega, Copenhagen – Keiserne av København

Helt siden før Kaizers Orchestra platedebuterte med Ompa Til Du Dør i 2001 har de satset det meste på å bygge seg opp som et konsertband. Og etter å ha hørt gjennom Live At Vega, Copenhagen er det slett ikke vanskelig å forstå hvorfor. For dette er en solid dokumentasjon over fruktene fra Kaizers’ omfattende turnevirksomhet gjennom de siste årene.

Live At Vega er som tittelen på det doble livealbumet tilsier, et opptak gjort på konsertscenen Vega i København sist høst. Opptaket gjengir konserten i sin helhet, med 24 låter spredd over to CD-plater. Dette skal videre være et rent og usminket konsertopptak uten noe form for bearbeiding i etterkant.

Låtutvalget spenner fra alle tre studioalbum, med en naturlig overvekt fra ferskeste Maestro. Helt fra åpningen med KGB, via signatursporet Kontroll På Kontinentet til velplasserte Christiania og videre gjennom Di Grind, Evig Pint, og til ekstranummer-sekvensen på plate nummer to med smittende Ompa Til Du Dør, Maestro og spesielt de to avslutningssporene i form av 170 og Die Polizei (tidligere ikke utgitt på plate!), viser Kaizers’ styrke og ferdigheter som få norske band er i stand til å utvise fra en scene. I hvert fall ikke på en utenlandsk en! Denne musikken er som skapt for konsertformatet, noe denne platen langt på vei beviser.

Det danske publikummet virker videre å være totalt med på notene, og figurerer her som bandets sjette medlem. Det er nesten rørende og høre dem synge refrenget fra Die Polizei i det opptaket ebber ut etter rundt to timer. De som kjenner Kaizers Orchestra fra scener i Norge kjenner til hvordan gruppen frir til allsang for sine tilhørere. Og disse opptakene avslører at københavnerne er minst like mye med på notene som nordmenn har vært det gjennom en årrekke.

Noe av poenget med denne utgivelsen for Kaizers-gutta har vært å vise hjemmepublikummet hvordan bandet er og blir mottatt i utlandet. Nå er det heller ikke ukjent at gruppen har et solid fotfeste nettopp i Danmark, men tendensene skal være ganske like også lenger nedover i Europa. De har med andre ord forlengst tatt kontroll på kontinentet!

Låtene på albumet er kjente for de fleste som har fulgt Kaizers gjennom de siste fem årene, men tilført publikums respons og inntreden i dette opptaket gir låtene et ekstra løft som det ikke er mulig å formidle fra studio. Sjefskeiser Janove sparer heller ikke på kruttet, og er svært aktiv mellom sangtekstene og trekker med seg publikum på en måte som gir lytteren følelse av å observere det hele direkte fra Vega. Ikke verst!

Sammen med Madrugadas vellykkede konsertplate som ble sluppet før jul, viser Kaizers Orchestra med Live At Vega at norske band igjen er modne for å gi ut sine konsertopptak på plate. Ikke siden syttitallet har dette vært like spennende område…

David Blindheim

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.