Hill Syd Barrett!

Hill Syd Barrett!

Foto: Osito Records (Alpine Those Myriads), Bildet til venstre er av Barrett fra 2002.

Grunnleggeren, gitaristen, vokalisten og låtskriveren til Pink Floyd, Syd Barrett, hadde en kort og dramatisk karriere der han rakk å lage banebrytende musikk som med sin lekenhet, eleganse og naive humor har inspirert et utall artister og band.

Barrett var hoverarkitekten bak Pink Floyds briljante første album The Piper At The Gates Of Dawn, men etter å ha bidratt med et spor på den neste utgivelsen, A Saucerful Of Secrets i 1968, forlot han bandet og ble erstattet av dagens frontfigur David Gilmore. På dette tidspunkt var Barretts mentale tilstand heller ustabil, og om han forlot bandet eller ble sparket er noe uviss – men samarbeide med andre kunne han ikke.

Tungt rusmisbruk
Hans solokarriere besto av to album utgitt i 1970, kultalbumene The Madcap Laughs og Barret, der han fikk assistanse av sine tidligere bandkollegaer – spesielt David Gilmore som var med å produsere begge albumene – og jazz-rockerne i Soft Machine. Etter dette krevde mannens oppslukende flørt med tunge rusmidler sitt, og ting ble mer og mer usammenhengende.

I 1972 prøvde han seg med bandprosjektet Stars – et prosjekt som huskes best for usammenhengende og forbløffende korte konserter.

Flyttet hjem til mor
Siste musikalske stunt kom i 1974 da han hadde tre innspillingsdager i Abbey Road Studios for å lage et nytt soloalbum. Det endte med et titulert spor If You Go, Don’t Be Slow, før han pakket sakene sine og flyttet inn i kjellerleiligheten hos sin mor i Cambridge.

Etter dette var Syd Barrett i all hovedsak isolert fra omverdenen. Fotograf: Osito RecordsEt av de få møtene med verden utenfor Cambridge var da han møtte opp under Pink Floyds innspilling av Wish You Were Here. Nok en gang entret han Abbey Road der han bivånet innspillingen av Shine On You Crazy Diamond – en hyllest til Syd Barrett – uten at noen av bandets medlemmer kjente igjen den skallete, og langt rundere Barrett. Han skal da ha tilbudt seg å bidra, et tilbud som ble avslått.

I etterkant har det vært meget stille rundt den fordums geniale musikeren. Etter flere år med alvorlige diabetesproblemer døde Roger Keith «Syd» Barrett 7. juli 2006 i en alder av 60 år.

Hyllestkonsert
Syd Barrett skal altså hylles med en tributekonsert lørdag 26. august på Sound Of Mu i Markveien 58 i Oslo. Artistene som står bak konserten er Alpine Those Myriads! (bildet), The Marble Kings, Zornzimmer og The Severed Headmaster.

Erik Sætrang Amundsen

Har skrevet for Panorama siden starten av 2000-tallet.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.