Writer’s Block – Kreativ skrivesperre

Writer’s Block – Kreativ skrivesperre

Peter Morén, Björn Yttling og John Eriksson har lang fartstid i det svenske indiepop-miljøet. Blant annet var Peter tidligere med i The Plan og Björn har, i tillegg til å gi ut eget jazzalbum, hatt mer enn én finger med i produksjonen av andre svenske halvstore prosjekter som Shout Out Louds og Nicolai Dunger. Det er også han som har stått for det meste av produksjonen på Writer’s Block.

Sverige kan altså dette med å lage fengende popmusikk, og Peter, Björn and John har mye til felles med andre svenske popband som The Concrets, Shout Out Louds og The Lost Patrol. Og til tross for hva albumtittelen skulle insinuere, er det lite som minner om nevneverdig tung skrivesperre. Her er nemlig alt fra klassisk spansk gitar, plystring og fløyter til heftig fuzz, trommemaskiner og rett-fram-rock.

Dermed er de 11 sporene nokså ulike, der de springer fra fjærlette danserytmer til hissige fuzztoner. Og det er spesielt variasjonen i gitarbruken som man umiddelbart legger merke til på Writer’s Block. Objects Of My Affection og Start To Melt er begge herlig bråkete og skitne, mens Let’s Call It Off overrasker med sine fengende 60-talls-toner. Sistnevnte er, sammen med den første singelen Young Folks, albumets beste låt, og det er ingen overraskelse at det er den bandet har plukket ut som neste singel. Denne kommer for øvrig ut i slutten av oktober.

Variasjonen på albumet kan muligens forklares med at alle har skrevet deler av det. Mulig vitner dette om ulike personlige musikalske preferanser også. Utrykket på albumet er som om Beach Boys skulle møtte The Jesus & Mary Chain – for så å fiske med seg noe fra Velvet Underground og noe elektronisk dansbart stash. Et ganske vidt spenn i både tidsepoker og musikkstiler med andre ord. Heldigvis har Peter Morén en god pop/rock-vokal som passer til enhver tid. Laidback og kul uten å være slitsom.

De fleste har vel fått med seg den ultimate partylåta, Young Folks, som har blitt hyppig spilt både på dansegulv og radioradiokanaler også her til lands. Man kan si mye om plystring i låter, og det finnes eksempel på en rekke mer eller mindre heldige forsøk på å forene det pipende kroppsinstrumentet med lyttervennlig popmusikk. Men til tross for denne intense plystringen, så er det vanskelig å bli lei av den låta. Den tidligere The Concrets’ vokalisten, Victoria Bergsman, er med som gjestevokalist på dette som er en av årets sterkeste singel-utgivelser.

Det er flere fengende låter her, men ingen av de har helt den samme driven som hos Young Folks. De som venter seg en utpreget dansbar skive, vil derfor bli skuffet. Til tross for at de har en genial singel i Young Folks, og en god en på vei, så kommer nok dette mest sannsynligvis ikke til å bli deres store gjennombrudd likevel. Til det inneholder Writer’s Block for mange halvgode låter. Det spørs om ikke et mer helhetlig preg kunne tjent albumet godt.

Siv Marte Lorås

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.