Godspeed Into The Mainstream – Lys melankoli

Godspeed Into The Mainstream – Lys melankoli

Etter mye positiv omtale i hjemlandet Danmark og Europa slipper Spleen United sitt debutalbum Godspeed Into The Mainstream i Norge. De har høstet gode kritikker for sine live opptredener, du så de blant annet på by:larm i Tromsø og årets Roskilde festival. Spleen er et annet ord for tungsindighet. Den tungsindige gjengen består av brødrene Bjarke og Gaute Nieman, Jens Kinch, Kasper Nørlund og Rune Wehner. Sammen lager melankolsk synthpop.

Om jeg skulle laget en oppskrift på lydbildet til Spleen United ville jeg tatt en del Depeche Mode, tre spiseskjeer Mew, to spiseskjeer Kraftwerk og til slutt en dæsj Pet Shop Boys. På sitt beste klarer de elegant å veksle mellom det vakre melodiøse, det skitne, dunkle og ”åttitalls high tech”. På sitt verste er det monotont og repeterende drevet av en uengasjert og til tider feminin mannestemme.

For å gå litt tilbake til oppskriften jeg nevnte kan noen av låtene gi sterke assosiasjoner til Pet Shop Boys, som for eksempel på Into The Future og Streetfighter. Det er noe med det melankolske, mørke landskapet og den kliniske vokalen som kolliderer. Kanskje er det galt og si, kanskje er det været og kulden, men jeg synes de kunne vært enda litt mørkere. Ikke så snille og poppa som de er til tider.

Mens jeg lyttet meg gjennom denne plata kom jeg til å tenke på et band fra et annet naboland, nemlig svenske Silverbullit. De forsyner seg av den samme musikalske skålen, men klarer langt mer vellykket å skape den mørke skitne atmosfæren. Der snakker man om melankoli som biter deg i hjertet og ikke plystrer deg i brystet slik som hos Spleen United.

Ikke misforstå; Spleen United er absolutt lytteverdig. De har sine øyeblikk, som for eksempel på åpningslåta Heroin Unltd. og den selvtitulerte låten Spleen United der man opplever sterke melodier og et snev av nærvær. Men som oftest mangler de det som gjør meg klistra, det man så fint kaller for nerve.

Etter den gode kritikken de har fått for sine live opptredener, er det mye som tyder på at de har en annen gnist live. Spleen United spiller på Maiden i Oslo 3. november. Få de med deg og døm selv.

Helene Marie Johansen

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.