Björk vekker harme

Björk vekker harme

Björks budskap om fred og frihet i det siste, har skapt alt annet enn nettopp det. Da hun under sin siste konsert i Shanghai tilegnet låta Declare Independence til kampen for et fritt Tibet, rant begeret over for kinesiske myndigheter. Sist fredag proklamerte landets kulturdepartement at hun hadde «brutt kinesisk lovgivning og såret det kinesiske folks følelser». Som en direkte konsekvens av opptrinnet vurderes det nå om Björk skal utestenges fra Kina, og i tillegg strammes kontrollen ytterligere inn på andre utenlandske artister som skal opptre i landet.

Samtidig har Björk kommet i konflikt med ledelsen i den serbiske festivalen Exit etter at hun også tilegnet samme sang til Kosovos frigjøring under en konsert i Tokyo. Dette falt ikke i god jord hos festivalarrangørene som valgte å ta henne av plakaten, skal vi tro Björks management. Promotøren Bojan Boscovic skal ha innrømmet å ha sendt en e-post der han informerer om dette, men prøver nå å glatte over hendelsen ved å påstå at «e-posten var ikke en offisiell uttalelse fra Exit, men en beskjed om at jeg er svært bekymret over det er som foregår.» Nå har de snudd på fjøla, og vil likevel se Björk på festivalen som går av stabelen i juli. Om Björk selv fortsatt er interessert vites ikke, men Boscovic sier at dette er for en «åpen invitasjon» å regne.

Selv har Björk valgt å legge ut følgende beskjed på sin hjemmeside etter siste ukers hendelser:

« Jeg har blitt spurt mange ganger om en uttalelse etter å ha tilegnet sangen min Declare Independence til både Kosovo og Tibet (blant andre) ved forskjellige anledninger.

Jeg vil understreke at jeg ikke er politiker. Jeg er først og fremst musiker, og som sådann føler jeg det som min oppgave å prøve å uttrykke hele rekkevidden av menneskelige følelser. Trangen til erklære uavhengighet er bare en av dem, men en viktig følelse vi alle føler på ett eller annet tidspunkt i våre liv. Denne sangen ble skrevet mer med tanke på det personlige aspektet, men det faktum at dette har blitt overført til sin videste betydning, kampen til en undertrykket nasjon, gir meg mye glede. Jeg vil ønske alle mennesker og nasjoner lykke til i sin kamp for uavhengighet.»

Rune Aas

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.