Nå kommer vinylavgiften

PS: Riktig god 1. april til alle våre lesere!

Den nye loven om avgiftsbelegging av eldre musikkformater (lov-2009-10-08-37) ble vedtatt høsten 2009, og i trådte i kraft 1. januar 2010. TONO har brukt tiden frem til nå på å få på plass avgiftsstruktur og sanksjonsmuligheter, og prosjektleder Sundby (bildet) er stolt over resultatet. Et resultat som snart skal svi på pungen til alle som har vinylplater stående i stuehyllen eller i en kjellerbod.

Må registrere samlingen
– Eiere av vinylplater må ta kontakt med det nærmeste TONO-kontor for å få talt opp og registrert samlingen sin. Det går også an å foreta en selvregistrering – da må du innom en musikkforhandler og hente et registreringsskjema. Dette gjelder uansett om du måtte eier 10 eller 100 vinylplater. Vi har valgt å legge avgiftsnivået lavt slik at de som måtte ha et sentimentalt forhold til platene sine ikke skal måtte kvitte seg med dem, sier Sundby. Den årlige avgiften ligger på kr 2,50 per LP og kr 1,25 per singel eller EP.

Ifølge Sundby er det tjenster som Spotify og Wimp som har åpnet døren for vinylavgiften. – Musikkforbruk er på vei inn i et paradigmeskifte, der du ikke lenger eier musikken, men leier den etter behov. Dette er en gunstig og riktig utvikling. Tross alt er det urimelig at du skal kunne disponere en annens kunstverk som du selv vil, uten at artisten kompenseres for bruken, mener han.

Sundby sammenligner det å spille musikk på vinyl med å laste ned musikk ulovlig eller snike på bussen, og understreker at man aldri hadde tenkt seg at vinylalbum skulle få en levetid på 30-40 år da de først kom i handelen. – Den lange levetiden til vinylen er noe bransjen ikke forutså, og gjør at vi har kommet i den uheldige situasjonen at folk har betalt et lite beløp for å eie musikk i generasjoner. De fleste av dagens vinylsamlinger er nedarvet eller kjøpt brukt, noe som gjør eierne til gratispassasjerer. Det er urimelig mot de som har laget musikken, og som ikke får betalt for all gjenbruken, fastholder han.

Egne lisensinspektører
Han vedgår at det per i dag vil være en utfordring å knipe de som prøver å snike seg unna den nye avgiften, men allerede til høsten skal et nytt overvåkingssystem implementeres hos TONO. Inspirasjonen er hentet fra den fryktede lisensinspektøren som står på døren din dersom du ikke har betalt NRK-avgift. – Prinsippet er det samme. Basert på dem som registrerer seg og betaler avgiften vil vi vite hvilke husstander som står utenfor, og disse opplysningene legges inn i et kartsystem som våre lisensinspektører bruker. Nå er det ikke slik at alle husstander eier vinylplater, og derfor har vi gått til anskaffelse av et sporingsløsning, forklarer Sundby.

I vinyl er det nemlig ulike klorider, og disse kloridene avgir en stråling som det er mulig å måle på opptil 200 meter. – Enkelte har jo platesamlinger som består av tusenvis av vinylalbum og -singler. Disse er det ikke akkurat vanskelig å spore seg frem til med det rette utstyret, sier han. Og det er nettopp det TONO skal begynne med fra og med 20. september i år. Da skal det nye overvåkingsutstyret installeres i 16 kjøretøyer som i første rekke skal patruljere de største byene i Norge. Blir man knepet i en slik kontroll må man ut med 15 kroner per vinylalbum og 5 kroner per singel i bot, i tillegg til registreringsavgiften. Sundby regner med at lisensteamene til TONO kommer til å være selvfinansierte i overskuelig fremtid.

Henning Poulsen

Jeg har skrevet for Panorama siden 2000, og de senere årene har jeg fungert som nettavisens redaktør. Jeg er utdannet journalist og jobber i kommunikasjonsbransjen. På fritiden har musikkhobbyen etter hvert fått konkurranse av ølbrygging.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.