Woody i 100

Woody i 100

Woodrow Wilson «Woody» Guthrie ble født i Okemah, Oklahoma i 1912, og vokste opp med en syk mor som etter hvert ble tvangsinnlagt, og en far som var aktiv i Ku Klux Klan og angivelig deltok i flere lynsjinger. Det var med andre ord lite som tydet på at unge Woody skulle lede den første folkemusikkbevegelsen i USA, være en stemme som sang de fattige, hjemløse og utnyttedes sak, og ende opp som en avgjørende inspirasjonskilde for artister som Pete Seeger, Bob Dylan, Bruce Springsteen og Joe Strummer.

Den veldedige organisasjonen The George Kaiser Family Foundation har meddelt at de skal opprette et eget Woody Guthrie-senter i Oklahoma senere i år, der de rikholdige arkivene artisten etterlot seg da han døde av Huntingtons sykdom i 1967 skal gjøres tilgjengelige for allmennheten. I tillegg skal det arrangeres en konsertserie som gjennom året følger i fotsporene til Guthries mest kjente sang gjennom Amerika, This Land is Your Land, «…from California to the New York Island, from the redwood forest to the Gulf Stream waters». Arrangementet beskrives som en av de største og mest omfattende jubileumsfeiringene som har blitt en artist til del.

På 30-tallet var Guthrie blant titusner av såkalte «Okies» som flyktet fra ødeleggende støvstormer og endte opp i California. Her slo han seg først opp som radioartist, før han etter hver begynte å skrive og fremføre politiske viser. Etter hvert dro han videre til New York, og her skrev han tusenvis av sanger og dikt, gjorde flere innspillinger og sementerte sitt ettermæle som en av de mest innflytelsesrike artistene i moderne musikkhistorie.

Arkivene Guthrie etterlot seg var svært omfattende. Han skrev mer enn 3000 sangtekster, men spilte bare inn en liten del av dem. I februar kommer platen New Multitudes, der Jay Farrar (Uncle Tupelo/Son Volt), Yim Yames (My Morning Jacket), Will Johnson (Centro-matic/Monsters of Folk) og Anders Parker (Space Needle/Varnaline) setter musikk til Woody Guthries tekster. Rundt årtusenskiftet ga for øvrig Wilco og Billy Bragg, sistnevnte ofte omtalt som Storbritannias svar på Woody Guthrie, også ut to album der de tonesatte gamle Guthrie-tekster. I forbindelse med utgivelsen av Mermaid Avenue II fortalte Bragg til Panoramas lesere at han så på Woody Guthrie som verdens første alternative artist:

– Dylan ville ikke vært der han er i dag hvis det ikke var for Guthrie. Han har påvirket generasjoner med musikere, og litterært sett er han en viktigere del av Amerikas historie enn Hemingway, sa Bragg.

Henning Poulsen

Jeg har skrevet for Panorama siden 2000, og de senere årene har jeg fungert som nettavisens redaktør. Jeg er utdannet journalist og jobber i kommunikasjonsbransjen. På fritiden har musikkhobbyen etter hvert fått konkurranse av ølbrygging.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.