Tenk koffert i sommer

Tenk koffert i sommer

American Suitcase gir oss tolv sommerlige låter breddfulle av harmonier og koringer i klassisk Teenage Fanclub-stil. Ensomformigheten trekker bittelitt ned. Men kvaliteten på låtene trekker opp, opp, opp!

Jeg tilhører dem som dypest sett mener at alt som er bra med musikk kulminerer med snille skranglegitarharmonier. Det er først når jeg får servert sammensetningen av de riktige melodiene, harmoniene og koringene med ideelle gitarfordringer at jeg føler at musikk virkelig leverer.  Der har du mitt musikalske nirvana, et av dem i alle fall.

Det kjennes til tider som å være i en slik tilstand når American Suitcase er på sitt beste. Slik de jo også er på store deler av denne deres femte utgivelse siden starten på nittitallet. Det er så gøy å høre gamle hedersband fortsatt levere klassisk kvalitetspop av internasjonal klasse, slik også slektningene i Astroburger gjorde i fjor da slapp sitt beste album gjennom en lang og brokete karriere med Lightyears Behind. Forbildene har jeg allerede nevnt i ingressen, det er musikk basert på det beste fra blant annet skotsk gitarpop – milde harmonier, småskranglete gitarer og en lett henslengt måte å fremføre låtene på.

Alle sangene på Lighthours er skrevet av vokalistene og gitaristene Egil Brækken og Anders Vinnogg. Skal jeg tippe har de andre karrierer på gang enn å spille i band, en lynkjapp gugling tyder i alle fall på det. Fordelen med å jobbe med musikk mer eller mindre som hobby er at man gjerne får en avslappet holdning til det å skrive låter, ting får gå seg til etter hvert og man kan bruke lang tid på å utvikle ideene framfor å presse fram noe fordi man må. Det føles så gjennomarbeidet til siste detalj dette, at fem år slett ikke føles som lang tid. Her har man ikke sluppet noe før det var ferdig.

Grunnen til at jeg i det hele tatt sjekket ut platen var forresten låta Polar Nights, utgitt så tidlig som i 2011 på sampleren Tweest and Shout (Perfect Pop, 2011). Den sangen har fulgt meg siden og har havnet i spillelista min jevnlig siden da. Skal jeg tippe blir det tilfelle for hele Lighthours vedkommende i lange tider framover.

Øyvind Svaleng

Bibliotekkonsulent, bosatt i Drammen. Twitter: @swazi98chafin Last.fm: last.fm/user/Swazi Rateyourmusic: rateyourmusic.com/~swazi98chafin

Én kommentar til «Tenk koffert i sommer»

Kommentarer er stengt.