Oslos festivaljungel!

Øya har satt Oslos østkant på høykant, men festivalhøsten er knapt nok i gang i tigerstaden. I denne artikkelen skal vi se litt nærmere på tre av festene som kanskje ikke snur på byen på hodet, men som likefullt har  storveis programmer. Vel møtt til Oslo Psych Fest, Høstsabbat og Beikmørke.

Oslo Psych Fest

Dette er en festival som setter psykedelisk rock øverst på plakaten og holder ball på scenene til Pokalen Pub og Vulkan Arena langhelgen 4.-7.september. Blant headlinerne finner man bl.a. Kåre & The Cavemen, Hawkwind, Ulver (som skal spille Childhood’s End) samt amerikanske White Hills og NAAM.

Selv anbefaler jeg dog at man forsøker å få sett Ulver – dette bandet makter alltid å både overraske og tilfredsstille. Ellers kan det være interessant å se Kåre & The Cavement returnere til scenen – som ledestjerner for en bevegelse tiår før de hadde noen likesinnede her til lands. Selv er jeg også spesielt begeistret for amerikanske NAAM – et band som uanstrengt mikser psykedelia og stoner rock. Begge deres album – NAAM og VOW – er strålende bevis på hva de er stand til og det skal bli interessant å se hva som skjer når de går på scenen. Men, jeg tror nok rosinen i pølsa for mange er britiske Hawkwind – bandet som er overraskende potent vel førti år etter at de først raslet med sablene.

Her får du billetter til årets festival!

Høstsabbat

Etter at psykedelisk lyd har rallet gjennom Oslos østkant, er det tide for å la doom gjøre det samme på vestkanten helgen 12.-14.september. Det er, som med Oslo Psych Fest, andre gang denne festivalen gjennomføres. Likefullt har de meislet frem et program som kan konkurrere med de fleste jevnstore festivalene. I år er headlinerne bl.a. Yob, Kongh og Årabrot – men festen holdes av nitten band og varer tre dager til ende. Jeg har de siste ukene hørt meg varm på flere av festivalens aktører og må rett og slett innrømme at dette er en helg det virkelig smaker tungt av; her kan ikke headlinerne hvile på sine laurbær; nye bekjentskap som Ocean Chiefs, Magister Templi og Warp Riders er bare noen av de bandene man kan glede seg til. Selv anbefaler jeg først og fremst festivalens to amerikanske alibier; Yobs massive epos og Pallbearers mesterlige doom metal. Men, den svenske troikaen Kongh, Suma og Monolord er slett ikke til å kimse av – dette er blytung doom av beste merke!

[Panorama tar turen til Betong denne helgen og vil selvsagt også rapportere om det meste som skjer]

Her får du billetter til årets festival!

Svart Oktober Festival

På Blitz arrangerer Oslo Beikmørke selveste Svart Oktober Festival helgen 3.-5.oktober; her skrus dagslyset av og det bekmørke sinnet av doom flyttes fra vestkanten til sentrumsgatene. Dette er en litt mindre festival enn Høstsabbaten, men den er likevel langt fra å kimse av og i år får man bl.a. høre doombrølene av britiske Pombagira og belgiske Sardonis, såvel som den hjemlige lyden av Noxagt og Tusmørke. Panorama kan også her anbefale det aller meste på programmet, men ser vel at den svenske knockouten som helt klart vil leveres av Agrimonia, Moloken og Walk Through Fire vil være av monumentale kvaliteter.

Her får du billetter til årets festival!

Det bør ikke herske noen tvil – Oslo er en av de definitivt beste byene å se konserter på det europeiske kontinent. Hvis du har sans for hard rock og doom metal har du dog sannsynligvis lite penger igjen på kontoen før lønning i oktober – men dermed rikere på flotte opplevelser, gode konserter, fete skiver, tøffe t-skjorter og godt øl!

Panorama ønsker deg en glimrende høst med fete konserter og rå lyd!

Mats Johansen

Har vært musikkjournalist siden '00 og skrevet for bl.a. Groove og amerikanske Mind Over Metal i tillegg til Panorama. Har fokus på undergrunnen i "heavy music" og smaker på det meste av mollstemt doom metal, den tilbakelente røyken fra stoner rocken, lidenskapen i garasjerock, kosmos i psykedelia og space rock, evigheten i dronerocken og hardrocken inspirert av syttitallet. I tillegg hører jeg også gjerne på mørkstemte singer/songwriters, frijazz, støymusikk, field recordings og black metal. Skriver mer enn gjerne fritekster inspirert av rock. Spiller tekstrock i bandet chrome/vox. Har vært skuespiller på små scener i Oslo. Fotograferer både med LOMO og Hipstamatic.

Én kommentar til «Oslos festivaljungel!»

Kommentarer er stengt.