Utsetter festivalsommeren til 2021

Alle sommerens musikkfestivaler med mer enn 500 publikummere må avlyse på grunn av koronapandemien.

I halvannen måned har den norske festivalsommeren hengt i en tynn snor. Nedover Europa har stadig flere store festivaler kastet inn håndkleet de siste ukene.

Lørdag 25. april ble det klart at heller ikke den norske festivalsommeren blir noe av. Regjeringen har forbudt alle arrangementer som samler mer enn 500 mennesker inntil tidligst 1. september.

Paradoksalt nok kommer forbudet som en lettelse for de fleste festivaler. Vanligvis medfører en avlyst festival at arrangøren står økonomisk ansvarlig ovenfor artister og leverandører. Det ville betydd kroken på døren for mange. Forbudet betyr derimot at festivalene fritas for mye av dette ansvaret.

Slik reagerer noen av de berørte festivalarrangørene på den dårlige nyheten:

Buktafestivalen

Vi er virkelig lei oss for det, skriver festivalledelsen på sin hjemmeside.

Det blir ingen musikkfest i Telegrafbukta i år. Foto: Buktafestival

«Vi hadde gledet oss veldig til å samle alle til rock, øl og sjømat i Telegrafbukta i juli. Det er utrolig kjedelig at vi ikke skal få kjenne på den unike Bukta-stemningen og dele de fantastiske opplevelsene sammen med dere i år igjen.

Samtidig har vi også stor forståelse for at myndighetene velger å gå til disse skrittene. Det ville sannsynligvis ikke vært forsvarlig å skulle samle 6000 mennesker på festival i Telegrafbukta i sommer.

Dette er utvilsomt en utfordrende situasjon å stå i. Det får store konsekvenser – ikke bare for oss, men også de som står oss nær. Og mange av disse er allerede rammet hardt. De som står på scenen, de som leverer lyd og lys, de som selger maten på området og alle de som bidrar gjennom hele året for at vi skal kunne innfri og leve opp til vårt formål som er å lage Norge beste rockefestival og ivareta og videreutvikle det nordnorske rockemiljøet.»

Malakoff

«Vi frykta at det ville skje, men har håpa og arbeidd for at det skulle vere mogleg å få til. Risikoen for smittespreiing vert rett og slett for stor når så så mange er samla. Dette må ein berre ta hensyn til og dermed vert det ein sommar utan Malakoff – og det er nesten ikkje til å fatte!

Vi har jobba med Malakoff20 i over eit år, og hadde gleda oss veldig til å dele #malakoffkjensla med dykk alle. Men slik vert det altså ikkje; den 18. utgåva av Malakoff må vente til 22. – 24. juli 2021.

Har du kjøpt billett til 2020 så vil denne gjelde for Malakoff i 2021. Vi håpar inderleg at så mange som mogleg støttar oss og vert med på musikkfesten neste år.»

Pstereo

«Avgjørelsen om at årets festival ikke kan gjennomføres er tung for oss. Kanselleringen vil uten tvil få store konsekvenser for alle involverte; artister, teknikere, mannskap, leverandører, utsalg, samarbeidspartnere, de som jobber med festivalen året rundt og ikke minst vårt fantastiske publikum som er hele grunnlaget for festivalen.

Men i 2021 tar vi revansje! Da skal vi sørge for tidenes festival på Marinen!

Billetter til Pstereo 2020 vil kunne flyttes til Pstereo 2021, og vi ber deg om å stå sammen med oss gjennom denne vanskelige tiden ved å beholde billettene dine. Som en uavhengig festival er dette et viktig bidrag i disse utfordrende tider.»

Riddu Riđđu

«Det er såklart trist å ikke kunne samles for å feire urfolkskultur, -musikk og -kunst. Sápmi går en annerledes sommer i møte, uten festivaler som møteplasser.

Oversiktsbilde fra Riddu Riđđu Festivála. Foto: Riddu Riđđu

Det blir Riddu Riđđu i 2021. Da feirer vi 30 år som festival og håper å se dere alle på Riddu-sletta.

Frem til det blir mulig å samle mennesker igjen kommer vi til å fortsette å jobbe for å fremme samisk og urfolkskunst og -kultur.

De som har kjøpt billetter vil bli kontaktet og vil få tilbud om å på pengene refundert eller flytte billetten sin til neste år.»

Henning Poulsen

Jeg har skrevet for Panorama siden 2000, og de senere årene har jeg fungert som nettavisens redaktør. Jeg er utdannet journalist og jobber i kommunikasjonsbransjen. På fritiden har musikkhobbyen etter hvert fått konkurranse av ølbrygging.