Balloon Mood – Sin fars datter

Balloon Mood – Sin fars datter

Vi kan nå glede oss over at unge frk. Garbarek har lært av sine feil, og leverer nå en engelskspråklig oppfølger som bør kunne imponere noen og enhver.

Balloon Mood inneholder alt hva man har lov til og håpe på, og vel så det.

De to første sporene; singlene Beyond My Control og I. C. U., bærer preg av at utgivelsen også denne gangen har sine potensielle hit-låter. Men, ikke la deg lure, for Balloon Mood er alt annet enn en gjennomsnittlig dusinvare.

Ballongturen tar oss videre med på en ferd innover et totalt alternativt landskap som til sammenligning får forgjengeren til å virke som ultrakommersiell reklamemusikk for Omo Color eller Colgate Karies Control.

Anja Garbarek har tatt med seg det beste fra trip hop-artister som Tricky og Portishead, og smakfullt gjort det til sitt eget på Balloon Mood. På Just One Of Those Days, Picking Up Pieces og Something Written kommer dette særlig godt frem. Björk er en annen artist som det kan virke naturlig å sammenligne Anja med, noe som merkes betydelig på The Cabinet.

New waveren Lene Lovich og performance-utøveren Laurie Anderson kan det også trekkes linjer til, som på Strange Noises og She Collects (Stuff Like That), mens på The Telescope Man Says og på tittelsporet er Anja Garbarek bare seg selv.

Unge frøken Garbarek har med andre ord gjort noe helt nytt innen norsk musikk. Den som trodde at alt nytt og trendsettende måtte komme fra London eller New York, må tro om igjen. Balloon Mood er nyskapende og usedvanlig engasjerende for den kresne lytter som ikke tar seg til takke med hva som helst. På området nyskapende går hun i sin fars fotspor, og er definitivt med på å sette norsk musikk på verdenskartet.

Balloon Mood er først og fremst en annerledes plate – et alternativt produkt som vinner stort på sin utradisjonelle form og ukommersielle linje.

Albumet trenger tid på å sige inn, men gir du det en sjanse og har samtidig tålmodighet, belønnes du ved at du oppdager små nyanser gjennom hele produksjonen – litt mer hver gang du hører platen. Balloon Mood er m.a.o. en plate som du ikke blir ferdig med etter et par gjennomspillinger, men velger repeat-knappen oftere for hver gang du setter deg ned med den.

Vi snakker om et album som virkelig har lang levetid. Anja har definitivt levert et av årets viktigste norske produkter på platemarkedet, og i slike stunder føles det godt å være norsk.

Paul A. Nordal

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.