Sosialantropologi – Unge menn med høy affeksjonsverdi.

Sosialantropologi – Unge menn med høy affeksjonsverdi.

At en av sommerens store landeplager skulle bære overnevnte tittel, og samtidig være fremført på bergensk, hadde sannsynligvis ikke mange satset sparepengene sine på for noen måneder tilbake, men så er skjedd! Og Unge Frustrerte Menn har etterhvert bygget seg opp et navn innen norsk musikkliv som vi ikke har sett maken til på svært mange år. At Doddo (egentlig Eduardo) Andersen av mange forveksles med Jan Eggum, kan muligens være på sin plass, da han tidvis både høres ut som og bandets uttrykksform ofte er nær Eggums. Allikevel er det en vesentlig forskjell på Jan Eggum og Unge Frustrerte Menn, nemlig det at vi her snakker om et fullstendig band, og ikke en ensom visesanger. Ellers kan nok uttrykksformen videre karakteriseres som nærliggende, både med tanke på dialekten og synet på samfunnet generelt. Det er vel heller ikke bare tilfeldig at nettopp Unge Frustrerte Menn backet Eggum på hans seneste turné!

Videre skal og bør det fremheves at bergensere sjelden gjør seg på egen dialekt på plate, noe som her bør gå i de frustreres favør, da de bekrefter at det motsatte lar seg gjøre. Sjelden har jeg hørt et bergensk band så fascinerende og full av sjarme som jeg hører her – noe som særlig bør nevnes i og med at jeg selv er fra byen mellom de syv fjell (eller var det ni?). Unge Frustrerte Menn er ellers ikke nødvendigvis opphengt i hvor de har sitt tilholdssted, noe som kommer særlig godt fram i låten Geilo Hotell, som blir et slags internt oppgjør mellom landets to største byer, og hvor de møtes sånn ca. midt imellom…! Ellers er det særlig på det tekstmessige plan Unge Frustrerte Menn er bemerkelsesverdige. Hvem kan men hånden på hjerte nekte for at han ikke kjenner seg igjen i en låt som Tippekampen?

Sosialantropologi er en plate som har ført Unge Frustrerte Menn minst en divisjon opp på rankinglisten over landets mest interessante band, og netse gang du treffer på dem, sitter de med en solid platekontrakt med Grappa i hendene!

Lykke til videre, og måtte frustrasjonen ikke forsvinne sånn helt med det første…

Panky MacHalloon

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.