Ladies & Gentlemen The Best Of George Michael – Når et naturtalent skal oppsummeres…!

Ladies & Gentlemen The Best Of George Michael – Når et naturtalent skal oppsummeres…!

George Michael har samlet sine låter fra hans solokarriere på en dobbel-CD som har fått tittelen Ladies & Gentlemen-The Best Of George Michael. Låtene er inndelt i to bolker, CD1 med balladene (med undertittel: For The Heart) og CD2 med de dansbare låtene (For The Feet). Ingen dum inndeling, da det samlet blir mer behagelig å lytte til disse to sidene av Michael hver for seg. Samtidig er det disse to områdene mannen behersker aller best.

At George Michael er en dyktig låtskriver har vi fått bekreftet helt siden Wham!-dagene (1982-86), og etter at han på album debuterte under eget navn i 1987 med den noe vaklende Faith, har han siden virkelig fått vist sine kvaliteter som sanger, musiker og som låtskriver. Solo-hiten fra 1984, klinelåten som alle som vokste opp på 80-tallet har et forhold til: Careless Whisper (som om ikke de fleste andre låtene fra Wham!-perioden også egentlig var hans solostoff), er oppsiktsvekkende nok eneste spor hvor ex-makker Andrew Ridgeley har bidratt på som medforfatter. Albumet inkluderer også noen coverinnspilninger (Elton John, Rolling Stones, Adamski), mens brorparten av innholdet er signert Michael selv. I tillegg til gamle hitlåter, introduseres vi også for tre nye låter (inklusive den nye glimrende singelen Outside).

Å oppsummere George Michael, er som å kjøre Jaguar – kvalitet gjennom alle ledd! Men, selv om utvalget som er tatt med på albumet er naturlig, savner jeg bl.a. George Michaels tolkning av Bagdad Café-temaet: Calling You, som han gjorde for noen år tilbake. Ellers er det meste av interesse med her.

Stoffet som er hentet fra Listen Without Prejudice-Volume 1 (stemt frem til tittelen Årets Album her hos oss i 1990), og Older (1996) er nok høydepunktene på albumet, men også de nye låtene fungerer bra. George Michael har med årene blitt en stabil og svært så dyktig låtskriver, noe som gjenspeiler seg når man går gjennom utvalget her. De eldste sporene (med unntak av Careless Whisper) er de minst interessante sangene, mens det ellers virker som at det som har kommet senest i karrieren er mest interessant! Michael har kanskje aldri vært en artist som har åpnet så mange nye dører gjennom musikken sin, men han har videreført arven etter sine forgjengere (Elton John, Cat Stevens, ABBA), og det med innlevelse og dyktighet. Jesus To A Child, Careless Whisper og Praying For Time er eksempler på hvordan perfekte ballader skal låte, mens Outside, Fastlove, Star People og The Strangest Thing blir bortimot det beste man kan få av soulfunk-stoff i dag. De sistnevnte er samtidig det som har blitt den mer typiske George Michael-sounden, ved siden av Too Funky og Freedom.

Man kan synes hva man vil om George Michael, men det er ikke å komme forbi at fyren er i besittelse av et stort talent – noe denne samleplaten er et hederlig bevis på. Det er mange der ute som prøver å ta hans plass på pophimmelen, men få eller ingen har foreløpig vært i nærheten av å kunne skyve ham fra tronen. Det som er mest interessant nå, er å se hva han kan bidra med i framtiden. Alt tyder på at det vi hittil har sett og hørt bare er begynnelsen…!

Paul A. Nordal

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.