Kvite Fuglar – Spesielt, men ikke spesielt til Nebb å være…

Kvite Fuglar – Spesielt, men ikke spesielt til Nebb å være…

Vokalist Nebb, som har bodd i Norge etter en dramatisk flukt fra hjemlandet Polen på midten av 70-tallet, sang på en merkelig blanding av polsk og engelsk, som senere også inkluderer norsk. Dette var et fascinerende bekjentskap som ble fulgt i spenning gjennom fem plateutgivelser. Det neste gruppeprosjektet hans, Holy Toy, klarte gjennom sine seks album å tøye grensende mot det eksperimentelle i musikken enda noen hakk. Musikalsk og produksjonsmessig har disse utgivelsene variert en del i kvalitet, men stod på sitt beste for både spennende og nyskapende musikk.

Det er ingen som helst tvil om at Andrej Nebb er en svært spesiell person med en høy «kredibilitets-faktor», som ikke går av veien for å markere seg på ymse merkelige vis. Foruten utgivelse av en singel hvor en kilovis tung slipestein / smergelskive fulgte med på kjøpet, har han eksempelvis proklamert dikt, hengende opp ned i en wire 25 meter over bakken utenfor Stortinget. Ved en annen anledning led et flygel den skjebne at det ble sluppet kontant ned i brosteinene på Karl Johan fra omtrent samme høyde. Fulgt på ferden av Andrej Nebbs velvalgte ord, ble det et heller ødeleggende resultat for det stakkars flygelet da det traff bakken. Om ikke musikken og stuntene hans blir forstått like godt av alle, så står det respekt av hans kompromissløse vilje til å gå sine egne veier.

Denne gangen dreier det seg om hans tredje utgivelse under eget navn, Kvite Fuglar, som i sin helhet er basert på Tor Jonssons diktning. Dikteren Tor Jonsson som 35 år gammel i 1951, endte sitt tragiske liv for egen hånd, er av Nebb omtalt som; – Jonsson var og er den fremste av Europas «romantikere» på midten av 1900-tallet. Der hvor malere som Dahl og Hertervig avsluttet, fortsatte Jonsson med dikt. Når en polakk gir seg i kast med Jonssons diktning på nynorsk vil det nok for noen kunne arte seg som en komisk parodi. Klarer man imidlertid å heve seg over den noe spesielle nynorskuttalen, og heller se med hvilken respekt disse diktene blir fremført, er det både poetiske og musikalske perler å hente her. Musikken som på variert vis underbygger diktene, på en stort sett bra måte, er komponert av Nebb selv. Musikerne som står bak denne utgivelsen er foruten Nebb, Per Vestaby, Palle Krüger, Helge Hovland og Atle Karlsen. Sammenlignet med deler av Andrej Nebbs tidligere utgivelser er musikken her tidvis nærmest «lyrisk», men likevel trolig ikke for massene. Jeg anbefaler derfor heller dere med sans for utgivelser utenfor hitlistenes rekkevidder å låne øre til denne utgivelsen.

Dag Hefte

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.