Valedictory Songs – Reinspikka kunst!

Valedictory Songs – Reinspikka kunst!

Saloman tar oss med på en musikalsk reise som sveiper innom alt fra powerpop, psychorock, folk, pop, punk og alt er gjort på en mesterlig måte av multi artisten Nick Salomans stødige hånd og mangfoldige talent. For alle som ikke har hørt om dette bandet før; her er en kort oppsummering av The Bevis Fronds historie «so far»:
Nick Saloman ble skadet i en motorsykkelulykke tilbake i 1982, og for pengene han fikk som kompensasjon for skadene, fikk han gitt ut albumet Miasma, i en original pressing bestående av 250 kopier. Til hans store glede gikk disse eksemplarene fort unna, og han gav ut Inner Marshland allerede året etter, noe som førte til et slags gjennombrudd innen undergrunnsmiljøet i London, hvor han kommer fra. Denne suksessen førte til at Saloman skjønte at det faktisk fantes et publikum som elsket hans sekstitallsinspirerte psychorock.

I løpet av 90-årene vokste prosjektet og fenomenet Bevis Frond, og han har i dag en dedikert fanskare over hele Europa. Vi fikk på 90-tallet også gleden av plater som New River Head (1991), It Just Is (1993), Superseeder (1995), Son Of Walter (1996) og North Circular (1997). På de fleste albumene er Bevis Frond et enmannsprosjekt, hvor Nick skriver alle låter, spiller alle instrumenter, produserer og distribuerer platene gjennom sitt eget plateselskap. Ganske unikt det også! Vel, det kunne vært skrevet en bok om fenomenet Bevis Frond, men nå er det Valedictory Songs det skal handle om.

Jeg må innrømme at forrige Frond-utgivelse Vavona Burr ikke gav meg det kicket som jeg vanligvis får av Salomans plater. Det var på ingen måte et dårlig album, men det levde heller ikke helt opp til forventningene jeg satt med etter den utrolige North Circular fra året før. Men alt det er glemt og tilgitt nå som Valedictory Songs er ute! Dette er etter min mening et av de beste albumene Bevis Frond noen gang har kommet opp med, og det sier ikke lite.

Allerede fra introen til den første låta Godsent, får vi en smak på hva vi har i vente. Godsent er en leken rocker, som ville blitt en stor hit for et hvilket som helst «major label»-band med penger til å promotere musikken sin. Glitrende låt. Jeg skulle gjerne skrevet en bit om alle de sytten sporene på albumet, men velger ut et par av dem som virkelig gav meg bakoversveis da jeg hørte dem. Men jeg kan med hånda på hjertet si at alle låter på denne skiva er virkelig bra!

På den tredje låta på albumet går Nick «pop» igjen, med Early Riser, som nok en gang beviser hans evner til å skrive «catchy» poplåter med harmoniske vokaler og et semiakustisk lydbilde.

Låta som «skinner» mest av de alle på Valedictory Songs, er den fantastiske Artillery Row, som må være den beste poplåta Saloman har skrevet siden He’d Be A Diamond. Den har det mest vidunderlige orientalskinspirert gitarspill jeg har hørt på mange år, og låta i seg selv er så fengende at det gjør vondt! Hvis Beatles hadde spilt inn denne låta i sin storhetstid, ville den garantert vært med på 1-albumet som nylig ble sluppet. Det sier vel det meste?!
På den sju minutter lange Can’t Feel It får vi en typisk Frond låt, som bygger seg sakte men sikkert opp, for deretter å eksplodere i et sinnsykt fengende refreng som virkelig rocker skjorta av de fleste. Barri Watts bidrar med ekstra gitartyngde på denne låta.

Avslutningsvis disker Bevis Frond opp en vakker ballade. Confession er en uimotståelig nydelig og melodisk glitrende låt, og absolutt en verdig avslutning på en skattekiste av en plate, fylt til randen med godsaker for alle elskere av virkelig god musikk.Hvis jeg ikke har nevnt tekstene; de er også «outstanding». Alltid en mening bak, eller en historie bygget rundt låtene her.

Personlig er jeg ingen stor fan av album med hele sytten låter, av den enkle årsak at det alltid finnes minst et par dårlige låter på album med såpass lang spilletid, men Valedictory Songs er så variert og gjennomtenkt at albumet er kjemisk fritt for dødpunkter.

Albumet er forøvrig også velprodusert. Lyden har vært et lite aber ved tidligere utgivelser,men denne gangen er også lyden meget bra. De fleste Bevis Frond-album er antageligvis ikke tilgjengelig hos den lokale platesjappa på hjørnet, men hos de største kjedene skal det ikke være noe problem å få tak i Frond-album. Albumene kan også kjøpes via plateselskapets hjemmeside for en god pris. Adressen dit er www.woronzow.co.uk. God fornøyelse.

Espen Hovelsen

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.