Vespertine – Ren magi – direkte fra drømmeland

Vespertine – Ren magi – direkte fra drømmeland

Den lille islandske damen har gjennom hele karrieren som soloartist vist at hun er en spesiell og særegen artist. Denne gang beveger hun seg helt tydelig på et mer personlig plan enn hva hun har gjort på sine foregående plater. Vespertine er i så måte et album som ikke nødvendigvis inkluderer rekken av dansbare hitlåter, men er derimot et uvanlig komplett album som passer aller best til hjemme-alene-kvelder. Vespertine er med andre ord et album man lytter til, gjerne i ensomhet, slik at det skapes et personlig og tett forhold til musikken. Også fra lytterens posisjon.

Det som skjer når albumet åpner med den fantastiske singelen Hidden Place, kan karakteriseres som ren magi. En magi som gjennom platas i alt tolv spor utvikler seg til følelsen av en personlig tilstedeværelse i et slags musikalsk eventyr. I et drømmelandskap preget av elektroniske lyder kombinert med kor, harpe, strykere og mer jordnære instrumenter, bruker Björk også sin egen stemme som har rolle som selve drivkraften gjennom hele plata. Stemmen fungerer som et instrument, noe hun synes å ha brukt bevisst gjennom konstruksjonen av disse tolv sporene.

Resultatet er et jevnt og sammenhengende album hvor alle enkeltsporene virker å ha en funksjon i forhold til hverandre. Samlet står dette som noe av det vakreste som er skapt av musikk på denne siden av årtusenskiftet. Men likevel uten å verken bli for pretensiøst eller for introvert, slik enkelte nok kan ha fryktet. Björk skaper stemninger gjennom sin musikk, noe hun forsåvidt også har gjort tidligere, men aldri i en så gjennomført og sammenhengende konstruksjon som her.

Vespertine er kanskje lavmælt i form og innhold i forhold til tidligere Björk-utgivelser, men likevel uten at det er i nærheten av å bli verken kjedelig eller tamt. Hun viser derimot at hun har utviklet seg som artist og kunstner, og har skapt sitt mest fullendte verk til dags dato. For det er det Vespertine er; et musikalsk verk som er harmonisk såvel som pretensiøst, og som samtidig styrker Björks posisjon som verdens ledende kvinnelige artist. Bedre enn dette kan det nesten ikke gjøres. Hva mer kan man forlange?

Paul A. Nordal

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.