Deep Shadows And Brilliant Highlights – Skandinavisk blues

Deep Shadows And Brilliant Highlights – Skandinavisk blues

Deep Shadows And Brilliant Highlights blir nok et slags skår i gleden for noen, men grunnen til å gjøre seg kjent med denne musikken er ikke blitt svekket av den grunn.

HIM fikk sitt gjennombrudd i Norge i fjor, da de slapp en nyutgivelse av Razorblade Romance, som også inneholdt to av hitene fra deres 1997-utgivelse, Greatest Lovesongs, Vol. 666. For de som ikke kjenner til disse finnene, kan det de serverer oppsummeres som gothpuddelrock. Eller som de selv kaller det; «lovemetal». Et ord som vel vekker bedre assosiasjoner.

Etter Greatest Lovesongs, Vol. 666 framtonte Hims musikalske uttrykk seg merkbart mykere på Razorblade Romance. Med Deep Shadows And Brilliant Highlights går de et nytt skritt i den retningen. Stilen er balladifisert ytterligere, og sammen med skildringer av hjelpeløs kjærlighet og Valos teatralske stemme, blir komposisjonene såre og følelsesladet. Skandinavian Blues.

Litt av eggen fra Razorblade Romance (for ikke å nevne debutplaten) forsvinner likevel på denne utgivelsen. De mange balladene blir for like, og da svekkes inntrykkene fra de enkelte. Et par av låtene ender opp som litt langtekkelige gothsvisker. I tillegg er elektroniske elementer i høyere grad tatt i bruk på denne platen, og et par sanger får litt uheldige preg av noen ikke altfor gode loops. En høy karakter vanskeliggjøres ytterligere ettersom bandets poetiske teft, eller mangel på det, lager merkbare flenger i lydlandskapet på enkelte låter.

Men kritikken virker kanskje sterkere enn berettiget; det er mange løft på denne platen for dem som allerede er tilhengere av Him. Heartache Every Moment, Lose You Tonight og MTV-singelen Pretending er alle av skikkelig Him-kaliber. Fengende melodiøse, dystre og pompøse låpter – storslagne hymner som gjør seg spesielt goth nå som solen blir feigere og feigere for hver dag som går. Aksepten for både regn, sludd og stiv kuling øker i rusen av disse følelseskatalysatorene. Og med akkompagnement som dette, betyr finnenes tidvise lyriske utilstrekkelighet ingenting.

Him har med denne utgivelsen trukket ned gjennomsnittet sitt, om det er en rett måte og framstille det på. Bandet har vel prøvd, eller kanskje følt seg nødt til, å fornye seg selv, og ikke vært like heldig med det totale produktet. Deep Shadows And Brilliant Highlights blir derfor en litt ujevn utgivelse, men med et utvalg låter er fullt på høyde med materialet fra foregående album.

Him spiller forøvrig på Rockefeller 20. oktober. Gå ikke glipp av det!

Jørgen Hatløy

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.