Beautiful Garbage – Mindre originale hitmakere

Beautiful Garbage – Mindre originale hitmakere

På midten av nittitallet representerte Garbage en ny type band, som slo an hos det alternative publikummet såvel som hos den noe mer kommersialiserte MTV-generasjonen. Hits produserte de uansett på rekke og rad, hvilket de også klarte å repetere med andreplata. Og etter å ha latt Beautiful Garbage synke inn, er det er lite som tyder på at Garbage har tenkt å gi seg på det feltet. Men denne gangen virker Shirley Manson og hennes kumpaner betraktelig mer markedstilpasset og strømlinjeformet enn hva som har vært tilfellet tidligere. Når førstesingelen Androgyny dukket opp for noen uker siden, gav det et inntrykk av at dette kunne være fra et hvilket som helst MTV-band av typen som kombinerer r’n’b med fiffige gitararrangementer. Det i såpass stor grad et ihvertfall denne anmelder ble en smule overrasket over å oppdage at det var Garbage som faktisk spilte. Når det er sagt, bør det kanskje også tilføyes at Garbage i det minste har endret profilen sin siden oppstarten. Men om det bare er av det gode er ikke nødvendigvis like skråsikkert.

For Garbage anno 2001 er et band som lett drukner litt i mengden, for de har mistet mye av det som en gang skilte dem fra hopen. Hitpotensialet er riktignok ivaretatt og fulgt opp på beste vis, for Beautiful Garbage inneholder også garantert mange låter som vil klamre seg til hitlistene. Foruten den allerede utgitte førstesingelen, er det størst hitpotensiale i spor som Shut Your Mouth, Til The Day I Die, Cherry Lips (Go Baby Go) samt balladen Drive You Home. Forøvrig fortoner den siste halvdelen av albumet seg som mer utfordrende i stil og innhold enn hva som er tilfellet for begynnelsen, hvor de mest åpenbare hitlåtene befinner seg. Men det er ikke dermed sagt at Garbage fremdeles tilfredsstiller kravene som stilles til et nytenkende og spennende band av stor kunstnerisk betydning. For å bli det må musikken som serveres være betydelig mer original enn hva som er tilfellet på dette albumet.

Brorparten av låtene på albumet er av typen som strømmer over eteren på kommersielle radiostasjoner hver eneste time – døgnet rundt. For å sette det hele litt på spissen, kan man derfor kanskje anse dagens utgave av Garbage som et overflødighetsprodukt. Men bevares; Beautiful Garbage er langt å foretrekke framfor en rekke andre markedstilpassede utgivelser som preger segmentet bandet beveger seg i, og er sett under ett et jevnt og godt popalbum av relativt godt merke.

Paul A. Nordal

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.