The Best Of Fad Gadget – Et skjult skattekammer

The Best Of Fad Gadget – Et skjult skattekammer

I god tid før selskapets flaggskip Depeche Mode kom til, etter å ha spilt oppvarming for nettopp Fad Gadget, var den unge briten med på å definere den nye industrielle og elektroniske scenen som dukket opp i kjølvannet av punken. The Human League, Soft Cell, OMD og nevnte Depeche Mode skulle alle bli større stjerner innenfor dette segmentet, mens det var hos folk som Cabaret Voltaire, Durutti Column, DAF (Deutsch Amerikanische Freundschaft) og The Normal, samt Fad Gadget som med sine mørkere og dystrere toner definerte hvordan musikksjangeren virkelig utartet seg – milevis fra new romantic-bølgen. Ihvertfall om vi ser det hele fra et senere perspektiv.

The Best Of Fad Gadget er en samling som i alt teller tredve spor som tar for seg samtlige av Fad Gadgets singler fra 1979 til 1985, inkludert B-sider og remikser. Og det er et usedvanlig hyggelig gjenhør med en artist hvis musikk har tålt tidens tann bemerkelsesverdig godt. Selv om vi her snakker om synthmusikk fra begynnelsen av åttitallet, er samtlige spor av en slik karakter som likevel ikke får en til å tenke på pompøse synthpophits fra samme periode. Fad Gadget er betraktelig mørkere i formen, noe som sannsynligvis også er en årsak til at navnet aldri ble en gjenganger på hitlistene. Fad Gadget har forøvrig fire fullverdige studioalbum bak seg; Fireside Favourites (1980), Incontinent (1981), Under The Flag (1982) og Gag (1984). Senere har Frank Tovey sluppet ytterligere fem album under sitt eget navn (alle på Mute). Det bør også nevnes at Fad Gadget nylig ble gjenforent i anledning denne utgivelsen, og var med som Depeche Modes gjester under deres Exiter-turne, som brakte dem til Oslo i slutten av september.

Fra de første tonene strømmer ut av høyttalerne i det den doble samleplata åpner med debutsingelen Back To Nature, skjønner man med ett hvorfor og hvordan Fad Gadget har vært en betydelig inspirasjonskilde til hele elektro- og technoscenens utvikling gjennom nittitallet. Dette er en samling av skjulte skatter som nesten er helt glemt av massene: Vi snakker om lyden av undergrunnsscenen i London i 1979. Basert på herlige analoge synthbeats, teatralske arrangementer ispedd mengder med underfundige effekter. Herlighetene åpenbarer seg på rekke og rad; The Box, Ricky’s Hand, Fireside Nature, Lady Shave, Saturday Night Special, King Of The Flies, Life On The Line, For Whom The Bells Toll, I Discover Love, Collapsing New People og One Man’s Meat. Alle er altså med, og blant disse er det de litt mer radiovennlige Life On The Line fra 1982 og Collapsing New People fra 1983 som er er de to sporene som klarte å gi Fad Gadget mest umiddelbar oppmerksomhet i sin tid. Men de resterende sporene er heller ikke å forakte. The Best Of Fad Gadget er med andre ord årets mest interessante gjenoppdagelse. Dette låter nesten uforskammet friskt i 2001, selv om den teknologiske utviklingen har vært gjennom en revolusjon siden den tiden Fad Gadget gav ut plater. B-sidene fungerer også i stor grad, selv om enkelte av sporene kan bli litt intense. I tillegg er remiksene, som i stor grad utgjør den andre CDen her, av en klasse og et format av sjelden høy klasse innenfor moderne elektronisk musikk.

Liker du Kraftwerk, men kanskje synes tyskerne låter noe enkle, eller om du bare ønsker å utforske den mørkere siden fra synthpopens barndom, og vil finne ut hva som har skapt lyden av dagens elektroscene er dette en plate for deg (stikkord: Nine Inch Nails, Marilyn Manson, Rammstein, Seigmen). The Best Of Fad Gadget er et pliktkjøp for synthfansen!

 

Paul A. Nordal

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.