Bruised – Frir for harde livet

Bruised – Frir for harde livet

Deeptones debutskive Let Them Be Wrong fra 1999 fikk gode kritikker i vårt naboland. Bandet leverte sin alternative country så overbevisende at flere kalte dem Sveriges Jayhawks. De sa selv at inspirasjonskildene blant annet var Steve Earle, John Cougar Mellencamp og Dwight Yoakam.

Americana-kongene The Jayhawks fremsto på sin side i mer popete drakt enn før på Smile i 2000. Enkelte countryrockpurister gren på nesen, men de fleste mente det var en flott sommerplate. Deeptone, hvis medlemmer har en fortid i The Daffodils og The Creeps, har heller ikke forlatt countryrocken. Martin Lorentzson høres fortsatt tidvis ut som Gram Parsons med langt fremskreden kjærlighetssorg.

Dessverre tar de i bruk for mange kjente poptriks på Bruised. Med produsent Stellan Colt i spissen mesker Älmhultgjengen seg med blåsere, orgel og rytmeinstrumenter, og leverer en plate som er mer pop enn americana.

Det begynner strålende med åpningssporet Days Like These, som både har radiopotensial og er en killer av en låt. Tittellåta er mer rendyrket americana, men blir smektende ettersom refrengene går sin gang. «Love conquers all», synger de med dårlige skjult invitt til platekjøpere uten noe forhold til alt.country.

Knock On My Door er gitt ut på singel i vårt naboland, og er kanskje skivas mest kommersielle låt. Hitpotensialet er der og låta har sterk melodi. Men denne og den etterfølgende Boys On The Hill levner ingen tvil. Dette blir for mye av det gode; med ekkokoring og komp som stopper slik at kun trommer, vokal og klapping blir igjen. Deretter faller det noe i intensitet med den ufarlige countrysoulpastisjen Free Me og jazzflørten Bluer Than Blue.

Så smeller Deeptone til med platas beste spor, nydelige Anyway. Tross den unnselige tittelen er dette ryggmargskilende sår, men likevel ekstatisk countryrock. Anbefales ikke om du nylig er blitt vraket. Heartbreak Street frir skamløst til publikum, men både tekst og arrangementer har vi hørt før. Resten av låtene forblir litt anonyme, selv etter en rekke gjennomlyttinger.

Deeptone er ikke nødvendigvis Sveriges svar på The Jayhawks. De minner vel så mye om Counting Crows eller svenske Atomic Swing som plutselig har funnet ut at de vil ha totalt verdensherredømme. Dét kler ikke Deeptone.

Mye er altså satt inn på å selge plater denne gangen. Faktisk så mye at Bruised allerede selges til spesial-lavpris. Her på berget betyr det 109 kroner. Og det er den verdt!

Dag Yngve Dahle

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.