The Best Of 1990-2000 & B-Sides – Radiovennlig oppsummering av U2s nittitall

The Best Of 1990-2000 & B-Sides – Radiovennlig oppsummering av U2s nittitall

Mange av bandets mest indikerte fans har forlengst erklært sitt personlige forhold til U2 som et rent åttitallsfenomen. For andre igjen har perioden fra albumet Achtung Baby fra 1991 og fremover derimot vært en betraktelig mer interessant periode med tanke på kunstnerisk utvikling for irene.

The Best Of 1990-2000 & B-Sides er som tittelen indikerer en samleplate som fokuserer på U2s beste låter i forrige tiår. I utgangspunktet er det naturligvis snakk om gruppas mange singler, hvorav de fleste har vært store hits. Samlingen med B-sider tar derimot i stor grad for seg remikser av flere A-sider, i tillegg til at vi også finner faktiske B-sider her.

Hva er det så å si om U2s nittitall når vi tar et tilbakeblikk i 2002? Vel, for det første er det liten tvil om at låtmaterialet som gjenspeiles her i stor grad er basert på gruppas mest iørefallende låter fra samme periode. Fans og tilhørere fra åttitallsepoken vil lett kunne glede seg over innholdet også her, da denne samlingen representerer det mer typiske og radiovennlige U2. Den mer alternative utgaven av bandet, slik de delvis åpenbarte seg på album som Acthung Baby (1991), Zooropa (1993) og delvis på Pop (1997) er mer eller mindre oversett i denne sammenheng. Med andre ord det som på nittitallet kanskje var det mest interessante med U2 som band.

Men de lettest tilgjengelige og mest iørefallende hitlåtene deres er derimot alle samlet her. Even Better Than The Real Thing, Mysterious Ways, Beautiful Day, One, Stay (Faraway, So Close!) og Stuck In A Moment You Can’t Get Out Of er alle med her. I tillegg finner vi Discotheque (her i en ny og mer avbalansert miks enn originalen fra 1997), Miss Sarajevo (duett med Luciano Pavarotti) og Batman-låten Hold Me, Thrill Me, Kiss Me, Kill Me, foruten to nye spor; The Hands That Built America og Electrical Storm – den nye singelen. Alt i alt en oversiktlig og grei, om enn litt kjedelig sammensetning av U2-låter.

Som med den forrige samleplaten, The Best Of 1980-1990, er det også denne gang bonusdisken The B-Sides som er rosinen i pølsa. Her byr U2 på noen av sine mest interessante låter fra nittitallet, hvor de i tillegg har latt mer eller mindre kjente DJs få fritt spillerom bak miksepultene sine.

Den klassiske The Perfecto Mix av Even Better Than The Real Thing (laget av Paul Oakenfold og Steve Osbourne) er og forblir suveren, og står kanskje ikke uventet som den doble samleplatas ultimate høydepunkt. Ellers inneholder B-Sides i stor grad heller mindre interessante remikser hvor Bono og kompani har prøvd å framstå som tidsriktige musikere inspirert av alt fra The Stone Roses til techno.

Utover dette finner vi her et knippe lite kjente, men relativt gode U2-komposisjoner som Summer Rain, North And South Of The River og Your Blue Room. Av en eller annen grunn er det på B-Sides vi også finner originalversjonen av Electrical Storm, mens remiksen har havnet på den opprinnelige best of-disken.

The Best Of 1990-2000 & B-Sides er sett under ett en helt grei, om enn noe ustødig oversikt over U2s nittitallskarriere.

PS! Som en kuriositet bør spesielt fans være oppmerksomme på at førsteopplaget i tillegg til bonus-CD også inneholder en DVD med eksklusivt materiale.

Paul A. Nordal

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.