Folklore – Fengslende folkelig

Folklore – Fengslende folkelig

To år har gått siden sist Sixteen Horsepower leverte et studioalbum. Secret South avslørte da et band i storform, og mange vil nok ha svar på om heltene fra Denver holder nivået oppe også i 2002.

Svaret er at årets utgave av Sixteen Horsepower er mindre energisk enn hva tilfellet har vært på de foregående utgivelsene. Det betyr derimot ikke at resultatet er bygget opp på ferre hestekrefter. Edwards unike røst er for eksempel like intens og fengslende som alltid, og er et av flere elementer som bidrar sterkt til å ivareta gruppas særegne identitet. Låtutvalget består på sin side av mindre egenkomponert materiale denne gangen.

Tittelen Folklore er med andre ord en god beskrivelse på hva publikum har i vente. For her dukker bare fire helt nye låter opp, alle signert Edwards og 16 Horsepower i fellesskap. Og mer intenst vakkert enn i tilfellet Beyond The Pale kommer ikke noe til å bli på denne siden av sesongen. Resten av plata er basert på like mange tradisjonelle folketoner (ikke bare amerikanske), samt to coververlåter; en uforglemmelig tolkning av Hank Williams’ Alone And Forsaken samt en overbevisende versjon av Carter Familys Single Girl. Folklore er dermed først og fremst et annerledes 16HP-album.

Første gjennomgang av Folklore gav en uvelkommen følelse av at bandet ikke innfrir helt etter forventningene. Men ved nærmere gjennomgang kunne heldigvis følelsen forkastes. Sixteen Horsepower synes derimot å være i like god form som før, det tar bare litt lengre tid før materialet sitter som det skal.

Ti låter fordelt på drøye 37 minutter kan kanskje karakteriseres som mye musikk på forholdsvis kort tid. For dette bandet vet å få sparket fra seg innenfor satte rammer, og fatter seg i korthet der andre til enhver tid overdoserer sitt publikum for å utnytte CD-teknologiens tidsmessige muligheter.

Men David Eugene Edwards og hans kumpaner innfrir kanskje mest av alt fordi Folklore er et album som er i stand til å fange sin lytter. Ihvertfall dersom denne er villig til å gi etter for de fengslende tonene Sixteen Horsepower klarer å trylle frem fra sitt fascinerende, og tidvis litt skumle repertoar.

Paul A. Nordal

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.