Phrenology – Sterkt fra The Roots – igjen

Phrenology – Sterkt fra The Roots – igjen

Det er alltid en viss spenning knyttet til The Roots’ utgivelser. Det er spennende når du for første gang lar skiva snurre i spilleren, og legger deg på sofaen og trekker til deg de nye tonene. For meg har det vært slik siden jeg for første gang hørte Illadelph Halflife, og jeg trodde jeg hadde funnet hip hop-sjelen. Det tror jeg fortsatt.

Illadelph Halflife representerer en milepæl, som alltid kommer til å bli stående som stor musikk. Mye dårligere var ikke oppfølgeren Things Fall Apart fra 2000, der Erykah Badu var blant de medvirkende. Hva kan vi så si om den siste skiva til jazz-hip hoperne fra Philadelphia? At den er meget god, er i alle fall en start.

Dette er en relativt eksperimentell skive, melodimessig sett, der The Roots flørter med hardere beats enn tidligere. Noe av det kan faktisk ligne på progrock i formen, og er kanskje et forsøk på å vinne nye lyttere? Rock You, som er åpningslåta, er et godt eksempel på den eksperimentelle delen av denne skiva; hardt og brutalt, men likevel uforklarlig nok svært Roots-aktig.

Det mye bra å trekke frem her, som for eksempel den virkelig vasse The Seed 2.0. Den som ikke får rockefot av den låta, vil aldri kunne få det. En knallert jeg tror kommer til å bli spilt på gode klubber i hovedstaden utover vinteren.

En annen låt som kan komme til å bli en sak for oss danseglade er Thought @ Work. Her sampels det for en gangs skyld riktig så friskt, og det er ingen beats ringere enn trommene fra Sugarhill Gangs Apache og elementer fra en gammel Fat Boys-schläger som blir lånt. Resultatet er riktig så trivelig, og det hele er overraskende dansbart.

Men; det er selvsagt ingen The Roots-skive uten noen rolige hyggelåter. En perle her er Sacrifice, som til alt overmål ikke blir skjemmet av koringen til Nelly Furtado. Det hele er faktisk veldig bra, og Black Thought viser nok en gang at han er eminent MC. Break You Off med Musiq er også en finfin låt, som er passende å sette på når mørket setter inn.

The Roots er og blir pionerer innen populærmusikk, og de skal ha respekt for å ikke slenge ut skive på skive med fyllmasse. Det de gir ut er bra, og alltid nyskapende.

Ordet er født. Bruk det. Spre det.

Andreas Haslegaard

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.