Fritt Vilt – Trøtte klovner

Fritt Vilt – Trøtte klovner

Klovner I Kamp var blant de første som ga ut en hip hop-skive på morsmålet; albumet Schwin i 1999. Senere fikk de sitt definitive kommersielle gjennombrudd med Bjølsen Hospital. Per i dag er dette det mestselgende norske hip hop-album i historien, og kan skilte med over over tretti tusen solgte enheter. Denne tre-spors EP-en er en forsmak på det nye albumet som kommer til høsten.

Mens Klovners salgstall jevnt har gått oppover, har kvaliteten på det de har levert sunket. Og det er ikke til å stikke under en stol at det er nøyaktig det som skjer her også. Dette er hip hop slik vi helst ikke ønsker å høre det. Dessverre klovner; dette holder ikke! Dere kan nok bedre enn som så.

For det første er lydbildet på låtene forutsigbart. Bidragene mangler særpreg, og det høres ikke fett ut i det hele tatt. Og hva er egentlig greia med Sånn Ruller Vi? Dette høres mest av alt ut som en heisvennlig utgave av Ute Til Lunsj? Med såpass mange år i gamet er det lov å kunne forvente noe mer festlig enn dette. Tekstmessig er det likevel fortsatt en rekke lyspunkter å skimte her, men når det kommer til produksjon befinner dessverre Klovner I Kamp seg inne i en lang og mørk blindgate.

På denne EP-en terper klovnene videre på at de har funnet sin egen stil. Og at de ikke kommer til å endre den uansett hva kritikerne måtte finne på å mene om temaet. Det er greit det, men det eksisterer samtidig en relativt stor fare for at Klovner I Kamp kommer til å bli stående som hip hop-kongerikets hoffnarr dersom de ikke gjør akkurat det. Fritt Vilt EP er nemlig kjedelig, og på ingen måte noe nytt i forhold til det denne gjengen eksempelvis gjorde på Bjølsen Hospital.

Det er i det hele tatt farlig å si at man har funnet sin stil, og nekte å prøve på noe nytt innen dagens hip hop. Før eller siden blir kidsa som kommer til å kjøpe denne EP-en til å bli voksne. Og da kommer bunnen til å falle ut av markedet for denne tulle-hip hopen som i og for seg også har blitt gruppens varemerke.

Det eksisterer for mange spennende hip hop-grupper her til lands til at man bør kaste bort på dette. Sjekk heller den nye Equicez-skiva, som i motsetning til Fritt Vilt EP er å anse som et friskt pust fra kongerikets bomstrende hip hop-scene.

Andreas Haslegaard

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.